Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do Jižních Čech přišly bouřky, z pohledu hasičů však byla noc klidná

Horké letní počasí vystřídaly v pondělí 11. července v odpoledních hodinách v Jižních Čechách déšť a bouřky. Od 16. hodiny pondělní do šesté hodiny ranní v úterý vyjeli hasiči ke 12 událostem spojených se změnou počasí. Do půlnoci hasiči odklízeli spadané stromy v Hluboké nad Vltavou, Petrově Dvoře, na Stožci, v Lašovicích a na Jindřichohradecku v Samosolech, Kardašově Řečici, Žďáře a Halámkách. Ve Volenicích pak hasiči pročistili ucpaný propustek.

V úterních ranních hodinách pak vyjeli odklidit spadlý strom z kolejiště u Stožce a čerpat vodu ze zatopeného sklepa domu ve Volejnici, části obce Vojnice.

Největší událostí spojenou s bouřkami, byla železniční dopravní nehoda u Hluboké u Borovan, kde do stromu spadlého na koleje narazil osobní vlak. Ve vlaku cestovalo 8 osob, nemáme informace, že by někdo z nich byl zraněn. Vlak, u kterého strom prorazil přední sklo, zůstal nepojízdný. Pro cestující byla vypravena náhradní vlaková souprava. U nehody společně s jednotkou HZSP ŠZDC České Budějovice zasahovali profesionální hasiči ze stanic Trhové Sviny a Suché Vrbné.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet