Sobota 11. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Od listopadu vzrostou platy příslušníků bezpečnostních sborů, vláda také podpořila zrušení zdanění výsluhového příspěvku

Vláda podpořila návrh poslanců ČSSD a KSČM, který ruší zdanění výsluh bývalých příslušníků bezpečnostních sborů, tedy i hasičů. Daň ve výši 15 % uvalila na výsluhy vládnoucí koalice v roce 2011. Státní rozpočet by to mělo stát 1,5 miliardy korun.

Vláda rovněž souhlasila s návrhem premiéra, aby byly od 1. listopadu 2016 navýšeny platy o 5 %. Tarifní složka by tak měla vzrůst o 4 %.

Bývalý příslušník, který vykonával službu alespoň po dobu 15 let, má nárok na výsluhový příspěvek. Základní výměra výsluhového příspěvku činí za 15 let služby 20 % měsíčního služebního příjmu.

Výměra výsluhového příspěvku se zvyšuje za šestnáctý a každý další ukončený rok služby o 3 % měsíčního služebního příjmu, za dvacátý první a každý další ukončený rok služby o 2 % měsíčního služebního příjmu a za dvacátý šestý a každý další ukončený rok služby o 1 % měsíčního služebního příjmu. Výměra výsluhového příspěvku může činit nejvýše 50 % měsíčního služebního příjmu.

Výsluhový příspěvek se zvyšuje stejným způsobem a ve stejných termínech jako procentní výměra důchodů podle zvláštního právního předpisu, přičemž zvýšení výsluhového příspěvku činí polovinu zvýšení procentní výměry důchodů.

Podle ministra financí je na zvýšení tarifních složek platu potřeba celkem 845 milionů korun. Tarifní plat hasiče, nastupujícího jako nováček na výjezdovou pozici ve 24hodinových směnách činí v současné době 16 460 korun. Po absolvování základního kurzu se zvyšuje na 17 860 korun.

Sdílet