Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičný požár zachvátil základní školu v Rokytnici nad Rokytnou, hasiči zásahem odstartovali oslavy 130. výročí

Dne 15. 7. 2016 v 19:00 se v obci Rokytnice nad Rokytnou rozezněla siréna. Hoří škola! Místní dobrovolní hasiči se začali sbíhat k požární zbrojnici a rychle se ustrojovat do zásahových oděvů. To byl netradiční začátek oslav 130 let od založení místního SDH. Taktické cvičení pro okolní JSDH bylo tentokrát zaměřeno na zásah v hořící budově, záchranu osob a dálkovou dopravu vody.

Fiktivní požár byl zpozorován ve 2. NP základní školy v Rokytnici. Uvnitř hořící budovy zůstalo několik osob. JSDH Rokytnice vyjela na místo události s CAS 25 a DA Iveco. Po příjezdu ke škole, provedl velitel zásahu průzkum a na jeho pokyn se družstvo z CAS vydalo zachránit uvězněné osoby. Posádka DA odjela k vodnímu zdroji připravit dálkovou dopravu vody. V té době byly na cestě i ostatní JPO zapojené do cvičení.

Hasiči z CAS rozvinuli dopravní vedení a následně s jedním útočným proudem, vybaveni dýchací technikou, vyrazili do druhého podlaží. Ve škole se jim podařilo zachránit šest dětí a ředitele školy.

Zatím co hasiči zasahovali uvnitř školy, přijížděly jednotky Markvartice, Čechočovice, Mastník, Chlístov, Stařeč, které zapojili se do vytváření dálkové dopravy vody v délce cca 700 m za pomoc vedení B a přenosných motorových stříkaček. Na konci cvičení ještě hasiči umístili na dopravní vedení z poslední PS rozdělovač a uhasili simulovaný požár vedle budovy třemi útočnými proudy.

Zvláštní poděkovaní patří posádkám zdravotních vozů, které se účastnily ukázek a v neposlední řadě i příslušníkům Policie ČR, kteří koordinovali dopravu během cvičení.


Při tomto cvičení si hasiči vyzkoušeli jak postupy pro zdolávání požárů v budovách, tak i dálkovou dopravu vody k místu požáru. Je nutné podotknout, že zúčastněné jednotky cvičí zásahy každý rok.

Díky různým námětům i prostředí, ve kterých zasahují, zlepšují vzájemnou spolupráci a prohlubují si teoretické i praktické znalosti, které potřebují při zásazích u skutečných událostí. Úkoly spojené s udržováním jednotky SDH i techniky ve funkčním stavu je možná jen díky odhodlání a obětavosti jejich členů.

Jiří Fiala
Sdílet