Neděle 28. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na dálnici D10 směrem na Turnov hořel autobus Karosa, požár komplikoval dopravu

Na tísňovou linku HZS Středočeského kraje byl oznámen požár autobusu na dálnici D10, 56. kilometr směr Turnov. Na místo vyjela technika ze stanic Mnichovo Hradiště a Mladá Boleslav.

U požáru zastavilo náhodně projíždějící vozidlo celní správy jehož příslušníci usměrňovali dopravu. Při příjezdu hasičů na místo byl celý autobus zasažen požárem (rozvoj požáru u dopravních prostředků je, díky množství hořlavých látek, velmi rychlý). V té době byli všichni cestující včetně řidičky nezraněni mimo ohrožení požárem nebo zplodinami hoření. V autobusu cestovalo celkem 19 osob. Hasiči dostali plameny pod kontrolu za 20 minut od přijezdu první jednotky.

V průběhu hasebních prací byla jedna cestující s doprovodem transportována záchrannou službou do nemocnice s podezřením na psychický šok. Následně probíhalo dohašování a jímání unikajících provozních kapalin. Do příjezdu odtahového automobilu a provedení nezbytného úklidu byla dálnice D10 ve směru na Turnov na téměř 4 hodiny uzavřena. Hlídka Policie ČR odkláněla vozidla mimo dálnici na exitu č. 53 (Bakov nad Jizerou).

Pro cestující byl přistaven speciální hasičský evakuační autobus, který je odvezl na bezpečné místo mimo dálnici, kde si přestoupili do náhradního autobusu přepravní firmy.

Příčinu požáru vyšetřovatel stanovil jako technickou závadu v motorovém prostoru, na autobusu Karosa LTC 955 vznikla požárem škoda 300 tis. Kč.

Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje
Sdílet