Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Operační středisko hasičů v Libereckém kraji navštívili kolegové z Německa

Ve čtvrtek 11. srpna 2016 navštívili Krajské operační a informační středisko (dále KOPIS) HZS Libereckého kraje zástupci operačního střediska v německé Hoyeswerdě, kde vybudovali vloni jedno z nových integrovaných středisek pro Sasko (Integrierte Regionalleitstelle Ostsachsen).

Rozsáhlý komplex si liberečtí hasiči mohli prohlédnout loňského roku v rámci jednání Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa a právě zde byla také domluvena další přeshraniční spolupráce.

Jednání v Liberci se zúčastnil ředitel HZS Libereckého kraje plk. Ing. Luděk Prudil a plk. Ing. Jaroslav Vízner, náměstek pro úsek prevence a CNP. Nejprve německé kolegy seznámili s „Programem IS IZS", který se skládal celkem ze 45 dílčích projektů, díky nimž došlo k modernizaci všech operačních středisek základních složek IZS.

Přečtěte siKrajská operační střediska v celé republice jsou "v novém", došlo k modernizaci technologií

V rámci tohoto projektu, který byl spolufinancován ze strukturálních fondů Evropské unie, konkrétně z Integrovaného operačního programu, byly pořízeny nové technologie pro všestranný tok operačních dat, pro jednotné mapové a datové podklady a pro vizualizaci společné operační situace.

Nový informační a komunikační systém byl uveden do provozu loňského roku a nyní již přenesl 100 mil. datových vět.

Přečtěte siPřes nový informační a komunikační systém IZS již prošlo 100 000 000 datových vět

Po obecném úvodu byla na libereckém KOPIS předvedena ukázka fungování systému v praxi – od odbavení hovoru na tísňové lince až po vyhlášení poplachu jednotkám. Zástupce z Hoyeswerdy nadchla především vizualizace, kdy mohli sledovat polohu vozidel základních složek IZS, které k události jedou nebo již na místě zasahují.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet