Úterý 19. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Otrokovicích najel trolejbus do sloupu trakčního vedení, více než desítka osob byla zraněna

Informaci o dopravní nehodě trolejbusu na hlavním silničním tahu ze Zlína do Otrokovic – Kvítkovic přijal operátor tísňové linky krajských hasičů v 11:19 hodin. Podle oznamovatele došlo při nehodě ke zranění osob.

Na místo události byli vysláni profesionální hasiči ze stanic Otrokovice a Zlín s cisternovými vozidly, vyprošťovacím automobilem a automobilním žebříkem. Do několika minut vyslal operační důstojník ještě další posilové jednotky s technickým kontejnerem a evakuačním autobusem.

Na místo byli povoláni také profesionální hasiči ze stanice Kroměříž k zabezpečení posttraumatické péče účastníkům nehody.

Trolejbus se dostal mimo komunikaci, kde narazil do sloupu trolejového vedení. Ten ohnul a svou přední polovinou po něm vyjel. V této pozici pak zůstal zaklíněn.

Hasiči první jednotky, která dorazila na místo zásahu, postupně z útrob trolejbusu vyprostili pět zraněných osob. Po jejich vyproštění hasiči dále asistovali záchranářům s ošetřováním a transportem zraněných, kteří se nacházeli i mimo havarovaný trolejbus. Zraněných bylo zdravotnickou záchranou službou evidováno celkem třináct. Mimo několika sanitních vozů zdravotnické záchranné služby a převozních sanit zasahoval na místě i vrtulník letecké záchranné služby.

Po odletu vrtulníku a odjezdu sanitních vozů do nemocnic ve Zlíně, Uherském Hradišti a Kroměříži, provedli hasiči zajištění havarovaného trolejbusu proti samovolnému pohybu a převrácení.

Před patnáctou hodinou dorazilo na místo speciální vyprošťovací vozidlo z Brna. S jeho využitím a za součinnosti s vyprošťovacím automobilem otrokovických hasičů bude trolejbus uvolněn ze zaklínění a položen zpět na komunikaci.

Spolu s hasiči, záchranáři, policisty a strážníky zasahovali na místě také pracovníci dopravní společnosti, kteří zajistili poškozené trolejové vedení a budou se podílet na likvidaci následků nehody. Na místě mimořádné události byli přítomni i pracovníci městského úřadu a starosta města. Informovány byly i příslušné orgány krizového řízení.

Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byl provoz na hlavní komunikaci i blízké železniční trati zcela zastaven.

Celkově byly škody odhadnuty na 3 105 000 Kč (3 mil. trolejbus, 105 tisíc sloup trolejového vedení včetně vedení). Na místě nehody probíhají odklizovací práce.

Mgr. Martin Drápal, mluvčí Drážní inspekce

30.08.2016 17:50

Bezprostředně po půl čtvrté odpoledne se podařilo nasazené speciální vyprošťovací technice dostat trolejbus ze zaklínění a položit ho na komunikaci. Při vyprošťování se těžká technika pohybovala i v blízkém kolejišti. Velitel zásahu proto požádal o kontrolu kolejí pracovníky SŽDC, a to ještě před povolením provozu na trati.

Po zprovoznění trolejového vedení pracovníky dopravní společnosti předali hasiči místo zásahu policistům a postupně se vrátili na své stanice. Poslední jednotka opustila místo zásahu v 15:49 hodin.

Foto: Drážní inspekce & HZS Zlínského kraje
por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet