Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pravděpodobně výbuch plynu zničil rodinný dům v obci Olešnice, jeden člověk byl zraněn

Pravděpodobně výbuch plynu je příčinou destrukce rodinného domu v obci Olešnice. Jeden člověk byl při výbuchu zraněn. Dům hrozí dalším zřícením.

Ve večerních hodinách jsme obdrželi na tísňové lince informaci o výbuchu domu s následným požárem. Vyslané jednotky uhasily požár dvěma vodními proudy.

Při výbuchu se zranil obyvatel domu, který nedokázal upřesnit, zda se v domě mohou nacházet další osoby. Proto velitel zásahu povolal prostřednictvím operačního střediska dva kynology se specializací na vyhledávání v sutinách. Protože byl dům výbuchem značně poškozen, vyžádal si i statika.

Operátorka KZOS na místo vyslala pozemní posádku s lékařem i LZS. Muž středního věku utrpěl popáleniny na horní polovině těla, lékařka ho musela uvést do umělého spánku a zajistit dýchací cesty pomocí intubace a umělé plicní ventilace.

Ve vážném ale stabilizovaném stavu byl pacient předán LZS, která ho následně transportovala do popáleninového centra FN v Bohunicích.

ZZS Jihomoravského kraje

Přivolaný statik na místě konstatoval, že hrozí další zřícení domu a zakázal do něj vstup. Kynologové provedli důkladný průzkum a vyloučili přítomnost dalších osob v troskách domu.

Zřícený objekt nyní hlídá Policie ČR. Další šetření příčiny výbuchu bude možné až během řízené demolice domu. Škoda způsobená zejména výbuchem, ale i následným požárem je 600 000 Kč

Foto: HZS Jihomoravského kraje
David Jirouš
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet