Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Ostrově na Karlovarsku vyhořela ubytovna, město zajistili pro nájemníky náhradní ubytování

Požár bytu v jedné z ubytoven v Ostrově na Karlovarsku nahlásil majitel objektu na tísňovou linku hasičů v pondělí krátce před třetí hodinou odpoledne. Ještě před příjezdem prvních jednotek hasičů na místo opustilo prostory ubytovny čtyřicet osob, hasiči průzkumem vyloučili, že by v zakouřeném objektu někdo zůstal.

Požár se od začátku držel na podlaze a stropech, šířil se do stěn domu. Ten je tvořený ze dvou částí s dřevěnou konstrukcí a oplechováním střechy i stěn, tyto dvě části jsou odděleny zděným prostorem se schodištěm. V tomto místě hasiči hlídali především to, aby se požár nerozšířil z jedné části i do druhé.

Vzhledem k rychlému šíření ohně skrytě pod plechovým opláštěním a hlavně v dřevěné podlaze museli hasiči rozebrat konstrukce budovy jak uvnitř, tak zvenčí. Navíc po celou dobu používali speciální hasicí zařízení Cobra. To tenkým vodním paprskem proniká všemi stavebními materiály a uvnitř vytváří jemnou vodní mlhu, která je velmi efektivní pro likvidaci požárů v těchto skrytých prostorách.

Celý zásah byl náročný vzhledem k nutnosti používat velké množství dýchací techniky. Byl tak vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu a na místě zasahoval i protiplynový zásahový automobil právě na doplňování dýchacích přístrojů.

Protože ubytovna zasažená požárem byla zcela neobyvatelná, po dohodě s hasiči zajistilo Město Ostrov pro nájemníky náhradní ubytování ve sportovní hale, hasiči pak ze svého skladu poskytly pro všechny přikrývky. Po desáté hodině večer bylo šíření požáru zastaveno, hasiči na místě kontrolovali požářiště až do ranních hodin, kdy si objekt převzal majitel.

Při zásahu se zranil jeden ze zasahujících hasičů, na místě pak záchranná služby ošetřila jednu obyvatelku ubytovnu, které se udělalo špatně, a všechny své léky měla v části budovy zasažené požárem. Příčina požáru a výše škody je v šetření.

Zasahující jednotky:

  • HZS Karlovy Vary (CAS 20 T815, AŽ 37 Iveco, CAS 30 T815–7, VEA Toyota)
  • HZS Sokolov (PPLA Iveco)
  • JSDH Ostrov (CAS 20 Man, CAS 20 MB)
  • JSDH Jáchymov (CAS 24 L101)
  • JSDH Hájek (CAS 24 L101, CAS 32 T815)
  • JSDH Nejdek (CAS 20 Man, DA MB)
  • JSDH Kyselka (CAS 24 L101)
HZS Karlovarského kraje
Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet