Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kolínskou silnici uzavřela u Českého Brodu simulovaná havárie zájezdového autobusu

Dne 20. října 2016 krátce po jedenácté hodině byla na jednotné evropské číslo tísňového volání – linku 112 – ohlášena vážná dopravní nehoda zájezdového autobusu plného studentů na silnici číslo I/12 poblíž Českého Brodu. Naštěstí se jednalo jen o cvičení.

K místu operační důstojník vyslal dle poplachového plánu jednotky profesionálních hasičů ze stanic Český Brod, Kolín a Říčany. Zároveň s profesionálními hasiči vyjely i dobrovolné jednotky předurčené k zásahům u dopravních nehod SDH Kostelec nad Černými Lesy, SDH Lysá nad Labem, SDH Pečky a SDH Pořáčany.

K nehodě již šest minut po ohlášení přijela první jednotka hasičů z Českého Brodu, která po průzkumu potvrdila, že nehoda, při které skončil autobus na boku, je s velkým počtem zraněných osob.

Hasiči nejprve provedli zajištění místa nehody, dále zajistili autobus proti případnému požáru a poté začali s tříděním zraněných osob, které z vozidla postupně vylézaly. Poté byl pomocí pily na sklo vyříznut otvor v předním skle, kudy následně byla prováděna evakuace zraněných osob.

Postupně k místu události dojížděli další jednotky, které se zapojovaly jak do třídění zraněných osob metodou START, tak do jejich následného transportu do připravených stanů, kde probíhalo ošetřování a jejich příprava na transport do nemocnice.

Ze stanice Mladá Boleslav byl vyslán evakuační autobus do kterého byly přesunuty osoby bez zranění. Zde jim byla poskytnuta posttraumatic­ká péče.

Při následném sčítání cestujících bylo zjištěno, že jedna osoba, která byla v šoku je pohřešována. Hasiči ve spolupráci s policii proto zahájili pátrání po osobě, která byla zhruba po 10 minutách nalezena.

Po ošetření a simulovaném transportu poslední osoby bylo cvičení ukončeno a následně vyhodnoceno.

Cílem cvičení bylo připravit zasahující jednotky na případnou nehodu s velkým počtem zraněných osob. I když zrovna v tomto případě zasahovala velká část jednotek dne 11. září u dopravní nehody linkového autobusu u obce Doubravčany, kde se zranilo 13 osob.

Sdílet