Středa 1. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z mladoboleslavské Škody Auto disponují dálkově ovládaným hasicím robotem LUF 60

LUF 60 je bezdrátově dálkově ovládané mobilní hasicí zařízení s pracovním dosahem do vzdálenosti 300 metrů. K dispozici ho nově mají hasiči podniku Škoda Auto v Mladé Boleslavi.

Součástí zařízení je velkokapacitní přetlakový ventilátor s možností vytvoření vodní mlhy nebo kompaktního proudu. Tato technologie umožňuje eliminovat zplodiny hoření, kouř, sálavé teplo, toxické plyny a celkově snižuje intenzitu požáru.

Hasiči mohou provádět záchranné a hasební práce z dostatečné vzdálenosti, takže záchranné týmy nejsou v přímém ohrožení v případě nebezpečných požárních zásahů. 

Zařízení je poháněno dieselovým čtyřválcovým motorem John Deere o výkonu 104 kW. Vodní čerpadlo je dvoustupňové, dodává 2 400 l/min při tlaku 10 barů nebo 1 000 l/min při 15 barech. Hasicí monitor má 360 trysek a pohybuje se v rozsahu 0–40 °.

Přečtěte siNa veletrhu Interschutz se představují i roboti, většinou dopravují pěnu či vodní mlhu

Ventilátor má jmenovitý objemový průtok 90 000 m3 za hodinu, vzduch jím proudí rychlostí až 165 km/h.

Rádiem řízené zařízení má další záložní ruční ovládání pro případ výpadku dodávky elektrické energie. Vysoká mobilita a flexibilita jsou zajištěny pásovým podvozkem, který umožňuje jízdu do svahu a schodišť se sklonem do 30 ° a je schopen odtlačit osobní auto po dopravní nehodě.

Robot je určen pro zásahy v různých lokalitách jako jsou železniční tunely, metro, rozsáhlé průmyslové komplexy, chemické provozy, elektrárny, skladové a logistické aglomerace a komerční budovy.

Sdílet