Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči z Krásné Studánky soutěžili s partnerskými městy v rámci mezinárodního projektu

Za účelem seznámení se s prací jiných a vyzkoušení si spolupráce se zahraničními kolegy se v sobotu 22. října 2016 v Krásné Studánce konaly Hry bez hranic. Ty bořily jazykové bariéry a přinesly celou řadu konkrétních zkušeností.

Na rozdíl od malých měst a obcí, kde jsou sbory dobrovolných hasičů přirozeným centrem dění, bývají ve městě opomíjeny, proto jsem moc rád, že tady sbory dobrovolných hasičů máme a je mojí povinností, jako vrchního velitele, se o ně postarat.

komentuje primátor města Liberce Tibor Batthyány

Do česko-německého projektu „4 města zachraňují přes hranice“ patří krásnostudánečtí hasiči z Liberce, Hrádku nad Nisou, německého Herrnhutu – Berthelsdorfu a ze Žitavy.


Společně prověřili práci formou simulovaného požáru a speciálního výcviku nositelů dýchací techniky v podzemních prostorách krytu Lucemburská. A tak za nulové viditelnosti vyhledávali osoby a tlakové nádoby v neznámých prostorách. Úkol zvládli s přehledem a bez potíží.

Po ranním srazu došlo k sestavení čtyřčlenných mezinárodních družstev, vždy po jednom zástupci z Liberce-Krásné Studánky, Hrádku nad Nisou, Zittau a Herrnhutu-Berthelsdorfu.

Jazyková bariéra musela stranou, protože prvním úkolem byl výcvik v krytu CO, kde družstva v dýchací technice za úplné tmy vyhledávala tlakové lahve, některé týmy objevily také figurínu. Nejrychlejší čas byl kolem 11 minut, útočné vedení bylo ze sedmi hadic C v chodbách s nástrahami (žebříky, sudy a další).

Josef Hazi, velitel JSDH Krásná Studánka


Statutární město Liberec, zastoupené Jednotkou sboru dobrovolných hasičů Krásná Studánka, získá díky projektu novou hasičskou zbrojnici v Krásné Studánce, rychlý zásahový vůz, speciální dopravní automobil a přívěs se člunem pro práci na vodě.

Součástí projektu je i třídenní společné setkání mladých hasičů všech partnerských měst, které se uskuteční na jaře příštího roku.

uvedl Tibor Batthyány


Program pokračoval u hasičské zbrojnice v Krásné Studánce. Během odpoledne probíhaly hry „4 bez hranic“, ve kterých hasičské jednotky partnerských měst prověřily své dovednosti v různých hasičských disciplínách.

První disciplínou bylo řezání klády koprovkou. Druhá byla štafeta 0,4, kde si soutěžící vybrali „zbraň a střelivo“ (tuplák, půllitr, 0,4, 0,3). Třetí byla hadicová štafeta se 4 C na vzdálenost 120 metrů.

Posledním zastavením byla štafeta TFA (pneu, figurína, hammer box a rozvinutí útočného proudu od hydrantu).

Celý den jsme si užili a musím poděkovat jednotce a kamarádům za práci při přípravě a realizaci akce. Když se podíváme za hranice, tak se nám otevírají oči. Učíme se nové postupy, získáváme a předáváme zkušenosti.

Josef Hazi, velitel JSDH Krásná Studánka


Je lepší, když cvičí a pracují s mládeží, než když musí absolvovat ostrý výjezd. Jsem rád, když budou muset naostro vyjíždět co nejméně a když už vyjíždějí, tak aby měli adekvátní a odpovídající techniku.

dodal primátor Tibor Batthyány

Statutárního město Liberec je lead partnerem projektu „4 města zachraňují přes hranice“. Projekt je spolufinancován 85 % z Programu spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko 2014–2020 a 5 % ze státního rozpočtu České republiky (čeští partneři). Zbylé výdaje hradí každý partner ze svého rozpočtu. Celková výše dotace z EU činí 2 304 436,04 EUR.

Jana Kodymová, Josef Hazi
www.liberec.cz
Sdílet