Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

S požárem galvanovny v Praze v noci bojovalo 16 hasičských jednotek, škoda byla vyčíslena na 60 milionů korun

V galvanovně v ulici Štěrboholská v Praze se nacházely tlakové lahve a zhruba 6 kubíků kyseliny chlorovodíkové a další chemikálie. Vedle chemické provozovny přímo v objektu je sklad kyanidu, z druhé strany zase lakovna a měnírna. K požáru vyjeli hasiči v půl třetí ráno dne 27. října 2016.

Z objektu se také v průběhu hašení ozvaly exploze. Nebezpečí představovaly nejen zplodiny hoření, hasiči hasili v dýchací technice, ale také voda pod nohama hasičů, kdy nebylo jasné, jaké všechny chemikálie se v galvanovně nacházejí.

Na místě zasahovali také chemici z Petřin, kteří měřili únik nebezpečných látek do ovzduší a vyměňovali zasahujícím hasičům vydýchané lahve za nové. Změřili i hasební vodu, ve které se hasiči pohybovali, a mohli s určitostí říct, že hasičská obuv je ochrání. Naměřené hodnoty úniku nebezpečných látek do ovzduší nepřekročily stanovené limity, nebezpečí lidem v okolí nehrozilo.

Telefonicky jsem byl informován o rozsahu požáru, na základě čehož jsem se rozhodl být akci přítomen. Mohu konstatovat, že příslušníci záchranných sborů odvedli velmi dobrou práci. Požárem totiž byla zasažena střešní konstrukce haly s galvanovnou, kde byly uskladněny zásobníky s kyselinou chlorovodíkovou a kyanidy.

Díky profesionálně odvedenému zásahu však žádné nebezpečné látky neexplodovaly ani neunikly mimo areál.

uvedl pražský radní Libor Hadrava

Hasiči měli požár pod kontrolou ve 4:40. Nikomu ze zasahujících se nic nestalo. ZZS si převzala do péče jednoho člena security služby objektu. Příčina vzniku požáru je v šetření, škoda byla předběžně vyčíslena na 60 milionů korun.

Celkem požár hasilo 16 jednotek HZS hl. m. Prahy i JSDH.

por. Pavlína Adamcová
tisková mluvčí
HZS Praha
Sdílet