Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Uživatelský test plovoucího čerpadla Pavliš a Hartmann 1200

Dalším redakčním testem prošlo čerpadlo PH 1200 od společnosti Pavliš a Hartmann. Odborný a certifikovaný test provedla zkušebna v TÚPO a my jsme vás již o čerpadle informovali. Čerpadlo jsme ale chtěli odzkoušet na vlastní hasičskou kůži.

Jak jsem zmínil, čerpadlo bylo již prezentováno a výrobce doložil i certifikované listy od zkušebny TÚPO, kde byl odborně a dle norem změřen tlak a provedeny další potřebné testy. Také jsme měli možnost vidět test plováku, který přejel osobní automobil.




My jsme se však zaměřili na uživatelské vlastnosti. Čerpadlo jsme půjčili dobrovolným hasičům z Prahy – Dubče a byli u toho, když s ním pracovali. Jako testovací stanoviště nám byl k dispozici místní rybník, tedy podmínky opravdu přírodní, žádná laboratoř.

Uvedení do provozu

Čerpadlo je standardní velikosti, běžné u podobných čerpadel. Váha čerpadla je 32kg. Čerpadlo je vybaveno motorem BRIGGS&STRATTON-4takt o objemu 190 cm3 a výkonu 4,78 kW. Nošení je praktické, tedy i manipulace velmi pohodlná pro dva hasiče. Položení na hladinu je také bezproblémové, ostatně k tomu přispívá i poměrně nízká váha, která není tak běžná u podobných typů. Čerpadlo, které jsme testovali, nastartovalo napoprvé bez jakýchkoliv problémů i po týdenním nicnedělání. Při testování se zkoušelo několikrát startování a opětovné vypínání motoru. V tomto případě má čerpadlo 100% úspěšnost.

Čerpáme a čerpáme

Co nás všechny zaujalo, je výborná stabilita na hladině i hodně daleko od břehu rybníka. Hadice plná vody ztěžkne a tahá ve větších vzdálenostech od břehu čerpadla ke straně. V tomto případě tomu však nebylo. Stabilita nás opravdu zaujala a byla příjemným překvapením. Výtlak pro hadici typu B je v dolní části čerpadla, čímž nedochází k naklápění resp. převracení plováku. Konstrukční řešení si v tomto případě zaslouží naší pochvalu.



Rukavice nechte nasazené

Co však nejvíce zaujalo hasiče, kteří čerpadlo prakticky vyzkoušeli, je výborná manipulace v rukavicích. Otvor pro nalití PHM je dobře přístupný, nikde nepřekáží filtr či tělo motoru. Hasiči, kteří s čerpadlem pracovali si pochvalovali dobrou ovladatelnost plynu čerpadla i v rukavicích. Zvláště vyzdvihli fakt, že velká páka plynu zajišťuje i v rukavicích výborné ovládání. S čerpadlem je po této stránce radost pracovat. Vychválit je nutné i dobrý přístup i k výměně oleje a k olejovému filtru.

Plnící tlak je naprosto dostačující

Největší očekávání však bylo zaměřeno na praktické využití při čerpání vody. Plnící tlak je v tomto případě naprosto dostačující . S ohledem na velikost a váhu čerpadla je tlak výborný. Čas, po který čerpadlo naplnilo CAS 24 Liaz 101 byl 2 minuty a 49 vteřin při převýšení 2 metry.

Závěrečné hodnocení

Čerpadlu není prakticky co vytknout. Jediným záporem shledali dobrovolní hasiči z SHD Dubeč umístění výfukového potrubí resp. otočení trubice výfuku směrem nahoru. Pokud si nedáte pozor, kouř v obličeji vás může obtěžovat. Čerpadlo PH 1200 je velice kvalitní co se týká zpracování a funkčnosti. Kvalita zpracování je opravdu na vysoké úrovni, stejně tak vyladěný a stabilní motor. Manipulace je výborná a to i v rukavicích. Tlak je víc než dostatečný. Za cenu 28800,– bez DPH (34272,– včetně DPH) je koupě čerpadla dobrá volba.

Děkujeme hasičům z SDH Dubeč, kteří nám pomohli nezávisle čerpadlo otestovat. Při psaní tohoto testu jsme samozřejmě vycházeli z jejich poznatků a připomínek. Testování čerpadla proběhlo pouze v režii a z iniciativy serveru POŽÁRY.cz. Sami jsme oslovili výrobce s žádostí o zapůjčení čerpadla.


Foto a video: Petr Svoboda

Text: Martin Kavka a SDH Dubeč



-kaw- 

Sdílet
Seriál: Pavliš a Hartmann