Úterý 30. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Automobilka Daimler označuje svá vozidla speciálním QR kódem, odkáže na záchrannou kartu modelu

Takzvaná záchranná nálepka je už několik let standardní součástí vozidel Mercecdes-Benz a to jak osobních, tak užitkových modelů.

Malá, ale účinná inovace může dát správně vybaveným záchranářům při nehodě okamžitý přístup k informacím o bezpečnostních prvcích havarovaného vozu.

Stačí jednoduše naskenovat QR kód na nálepce pomocí chytrého telefonu nebo tabletu a zobrazí se aktuální záchranná karta vozidla. Záchranáři pak mohou prohlížet informace o umístění airbagů, akumulátoru, nádrží, elektrického vedení, tlakových nádob a dalších komponent, které mají na záchranné práce kritický vliv.

Díky tomuto prostému, avšak zásadnímu řešení, získávají záchranné složky na místě nehody klíčovou výhodu v časové tísni. Pomocí QR kódu mohou rychleji reagovat. V naléhavé situaci mohou tyto nálepky zachránit lidské životy.

Nálepky se u Mercedesů vyskytují na víčku palivové nádrže a B sloupku na protější straně. Podle výzkumů automobilky Daimler je velmi nepravděpodobné, že budou při nehodě poškozena obě tato místa zároveň.

Nutné je samozřejmě připojení k internetu, nicméně vzhledem k tomu, že zásahové tablety se stávají stále běžnější součástí hasičských automobilů a chytré telefony se povalují doslova všude, je toto řešení velmi zajímavou metodou posunu do budoucnosti.

V současné době jsou zmíněné tablety vybaveny aplikací s databází všech vozidel, např. nejen v Moravskoslezském kraji používaný ResCar, pokud by se podařilo dostat bezpečnostní QR kódy do všech vozidel, nebylo by potřeba databázi pracně udržovat – hasiči by měli záchrannou kartu vozu kdykoli při ruce. Odpadá také riziko nesprávné identifikace havarovaného modelu při silném poškození.

Sdílet