Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Multifunkční robot MVF-5 U3 předvedl své schopnosti ve Zbirohu, stroj chorvatské výroby je na dálkové ovládání

Ukázku unikátního multifunkčního hasičského robota si připravil jeho dovozce, firma URC Systems, v areálu Záchranného útvaru HZS ČR ve Zbirohu.

Robot MVF-5 byl vyvinut pro požární zásahy v život ohrožujících situacích a špatně přístupných prostorech. Stroj je obsluhován z bezpečné vzdálenosti pomocí dálkového ovládání.

Základ stroje pochází z podobných výrobků firmy DOK-ING, konkrétně například odminovacích kompletů. Díky tomu využívá osvědčené a ověřené konstrukční řešení, odolné výbuchům a jiným destruktivním nástrahám.

Využití stroje

MVF-5 má velmi nízko uložené těžiště, spolu s výkonným motorem firmy CATERPILLAR se tak vyznačuje velmi dobrou manévrovatelností. Je vybaven nejmodernějšími hasebními technologiemi firmy Ziegler, samozřejmostí jsou nádrže na vodu a pěnidlo.

Dálkové ovládání umožňuje obsluhovat robota až na vzdálenost 1 500 metrů. Díky zabudovanému systému GPS se stroj dokáže vrátit do výchozí pozice zcela samostatně – například při ztrátě rádiového signálu.

Přehled o pohybu stroje získává jeho operátor díky systému devíti voděodolných kamer s vysokým rozlišením. Mezi ně patří i termokamera, což umožňuje práci i za snížené viditelnosti.

Přední radlice je osazena otočným systémem pro manipulaci s různými předměty, například tlakovými lahvemi. Zařízení uzvedne až dvě tuny a umí také prorážet zdi budov či stříhat dráty. Buldozerová radlice je uzpůsobena k odtlačení až 10tunových břemen či hromad materiálu.

Technická data a rozměry

Robot je 4 420 mm dlouhý, 2 280 mm široký a 2 240 mm vysoký. Váží 13 tun. S přední radlicí s manipulačním zařízením jeho délka vzroste na 6 320 mm, s plnými nádržemi váží MVF-5 16 000 kilogramů.

Přečtěte siHasičský tank SPOT-55 lze ovládat dálkově, veze 11 tisíc litrů vody

Maximální rychlost robota je 11 km/h. O pohon se stará šestiválcový přeplňovaný motor CATERPILLAR C7.1 ACERT o výkonu 205 kW a krouticím momentu 1257 Nm. Nádrž pojme 240 litrů nafty, spotřeba činí 25 litrů za hodinu provozu.

Ve stroji je zastavěno čerpadlo Ziegler FPN 10–2000–2H o výkonu 2 000 litrů za minutu. Lafetová proudnice s dostřikem až 55 metrů je rovněž od firmy Ziegler, konkrétně typ ZW 16.

Sdílet