Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Testovali jsme zásahové přilby Schuberth, oproti konkurenci vynikají nižší hmotností a komfortem nošení

Do dlouhodobějšího testu jsme získali dva typy zásahových přileb od firmy Schuberth – F300 a F220 – v různých variantách a konfiguracích, včetně rozličného příslušenství. Přilby nám zapůjčil autorizovaný distributor pro ČR – společnost STIMAX International, s. r. o.

U obou kvitujeme především nízkou hmotnost, která se při dlouhodobějším nošení projeví na menší únavě krčních svalů a komfortu hasiče.

Přilba Schuberth F300

Zásahová přilba F300 je certifikována podle normy EN 443:2008. Je odolná vůči kontaktu s tekutými chemikáliemi a teplotám do –40°C.

Firma ji představuje jako „3 v 1“ – je certifikovaná a plně použitelná pro zásahy u požárů (vně i uvnitř budov), technické zásahy (nehody) i pracovní činnosti (motorová pila, křovinořez).

Skořepinu lze dodat v několika barvách, my jsme měli k dispozici klasickou žlutozelenou fotoluminisceční, žlutou a červenou. Je vyrobena z duroplastu HighTemp Fibre odolného vůči vysokým teplotám. U některých verzí je hrana skořepiny krytá odolným páskem.

V porovnání s přilbami Gallet a Dräger je přilba výrazně lehčí, méně kryje uši a lépe sedí na hlavě. Usazení se nastavuje kolečkem.

Bradový a krční popruh je nastavitelný individuálně, výška se reguluje suchým zipem.

Na skořepině je uchycen multifunkční adaptér, do kterého se připojuje příslušenství – od držáku svítilny, přes různé štíty či sluchátka. Namontovat lze rovněž držák masky dýchacího přístroje.

K přilbě lze použít zátylník z Nomexu, pokovený zátylník Silver Pro nebo tzv. „holandský límec“, tedy jakousi zapínací nomexovou kuklo-šálu.

Co se obličejové části týče, je možno použít tři druhy štítů:

  1. čirý štít High-Temp pro použití u požárů
  2. čirý štít Rescue štít pro použití u technických zásahů
  3. pletivo např. pro práci s motorovou pilou nebo křovinořezem

Přilba se dodává ve dvou velikostech – M (obvod hlavy 48–58 cm) a L (59–65 cm). Váha menší verze je bez příslušenství pouhých 900 g, větší 1 000 g.

Přilba Schuberth F220

Zásahová přilba Schuberth F220 je certifikována rovněž podle EN 443:2008 a odolná kontaktu s tekutými chemikáliemi a nízkým teplotám až do –40° C.

Skořepina z duroplastu HighTemp Fibre má moderní 3/4 tvar, což zaručuje lepší orientaci podle sluchu a snadné používání telefonu či vysílačky.

Na čele přilby je držák pro svítilnu. Integrovaný obličejový štít je vhodný i pro zásahy uvnitř budov.

I zde nás příjemně překvapila hmotnost přilby – pouhých 1 050 gramů je při dlouhodobějším používání skutečně znát. Přilba se vyznačuje jednoduchým mechanismem pro úpravu velikosti, byť zde postrádáme komfortní kolečko.

Multifunkční adaptér umožňuje jednoduché připojení dýchacích masek a dalšího příslušenství, zde ovšem nevyužijeme velmi rozšířený kandahár, ale speciální zasouvací bajonet.

Jako příslušenství lze využít kožený, pokovený nebo nomexový zátylník, včetně holandského límce.

Přilby je možno zapůjčit k vyzkoušení

Společnost STIMAX International má od výrobce přileb Schuberth k dispozici několik přileb F300 a F220, které lze vážným zájemcům o koupi zapůjčit k vyzkoušení. Pro konkrétní podmínky zapůjčení stačí dodavatele kontaktovat mailem či telefonicky (tel. 472 714 017 nebo 606 628 577 a e-mail jirousek@hoc-teplice.cz).

Firma Schuberth, se sídlem a výrobou v Magdeburgu, se ochranou hlavy zabývá již více než 70 let a od svých počátku se soustřeďuje na poskytování co nejvyšší možné ochrany hlavy, spojené s maximálním pohodlím při nošení. Přilby pro hasiče jsou v portfoliu Schuberth více než 50 let a vysoká kvalita a precizní zpracování výrobků za použití nejmodernějších technologií a postupů je samozřejmostí.

Důkazem budiž, že na velmi náročném německém trhu je Schuberth dlouhodobou jedničkou v oblasti hasičských přileb.

Společnost Schuberth spolupracuje jak u motorkářských přileb tak u hasičských přileb s německým výrobcem komunikačních sad CEOTronics. K přilbám lze tudíž dodat několik druhů komunikačních sad pro všechny možné druhy radiostanic, ať už přes konkrétní konektory pro nejpoužívanější značky, popřípadě díky mnoha redukcím, kterými se dokáží k vysílačkám připojit.

V příštím roce bude mít STIMAX International k dispozici vzorky komunikačních sad CEOTronics na vyzkoušení a chystá se je následně na českém trhu nabízet.

Sdílet