Úterý 14. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

TV NOVA zpochybnila zakázku na vybavení dobrovolných jednotek

Televize NOVA ve svém večerním pořadu Na vlastní oči odvysílaném 7. 1. 2009 zpochybnila výběrové řízení na vybavení pro dobrovolné hasiče jednotek JPO V. Ti mají podle ministerského plánu obdržet celkem 33 330 zásahových obleků a bot.

Televize NOVA ve svém večerním pořadu Na vlastní oči odvysílaném 7. 1. 2009 zpochybnila výběrové řízení na vybavení pro dobrovolné hasiče jednotek JPO V. Ti mají podle ministerského plánu obdržet celkem 33 330 zásahových obleků a bot.


V reportáži zaznělo, že firma DEVA, která výběrové řízení vyhrála, dle indícii předem věděla o zakázce takového rozsahu. Materiál NOMEX, který se na výrobu obleků používá, není možné nakoupit v takovém množství předem. Alespoň to tvrdil v reportáži muž, který je údajně napojen na GŘ HZS ČR. Podle reportáže to vypadá, že firmu DEVA někdo předem upozornil a vlastně výběrové řízení „ušil" na míru právě této firmě. Svědčí o tom právě ten fakt, že jako jediná byla předzásobena a měla tohoto materiálu, tedy NOMEXu, plné sklady. Jako jediná zůstala ve výběrovém řízení, které vyhrála prakticky bez boje. Další neznámou je certifikace obleku, která proběhla neuvěřitelně rychle. Podle našich zdrojů trvala standardní certifikace konkurenčních obleků několika dalších domácích výrobců více jak půl roku. Jak je možné, že DEVA certifikovala oblek téměř okamžitě? Navíc kvalita obleku a jeho použití v praxi byla samotnými hasiči mnohdy zpochybněna. Je toto vůbec zásahový oblek? Ptají se hasiči po celé republice a zmiňuje to i reportéka televize NOVA. Dle informací se jedná o zásahové komplety Bushfire. Oblek s tímto názvem firma však vyrobila již mnohem dříve a to v řádu několika let, ale protože jeho prodej nebyl zřejmě tak úspěšný, byla výroba zastavena a označena jako zkušební. Je tedy možné, že certifikát pochází z původních oděvů, naprosto odlišných od těch, které dostávají nyní jednotky SDH kategorie V. Bylo by i toto v pořádku? Původní verze byla ušita jako overal či dvojdílný komplet jiného střihu a materiálového složení vyjma horní nomexové vrstvy.

Stejné pochybnosti otevřela další část reportáže i u výběrového řízení na zásahovou obuv. Podivné bylo to, že výběrové řízení na boty mohlo být již i ve slovenštině, což u obleků nebylo přípustné. I zde TV NOVA pochybuje o průhlednosti zakázky a v reportáži vystupující zaměstnanec GŘ HZS ČR uvádějí, že náměstek ministra vnitra pan Salivar je na firmu, která výběrové řízení vyhrála, nějakým způsoben napojen.

Další podrobnosti o této kauze, kterou TV NOVA otevřela, budeme dále zjišťovat. Chceme získat oficiální vyjádření obou firem a GŘ HZS ČR. Během několika dní také zveřejníme podrobnější náhled na obleky Bushfire.


-kaw- 

Sdílet