Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

„Usínej bezpečně“ je projekt HZS Plzeňského kraje zaměřený na lidi bez domova

Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje se v rámci preventivně výchovné činnosti zaměřuje na všechny cílové skupiny ve všech věkových kategoriích – od nejmenších až po seniory. HZS vzdělává učitele, starosty, nevidomé, hluchoněmé nebo cizince.

Jednou takovou cílovou skupinou jsou bezdomovci. Pro hasiče je to těžko uchopitelná problematika, je velmi složité tyto občany vůbec oslovit, natož je vzdělávat. Protože však především svou nedbalostí neohrožují jen sebe, ale i své okolí, HZS nechce a nemůže bezdomovce opomíjet.

Na počátku roku 2017 Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje požádal Městskou policii Plzeň a Městskou charitu Plzeň o spolupráci při realizaci projektu „Usínej bezpečně“ zaměřeného na prevenci požárů u lidí bez domova.

Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje v rámci projektu „Usínej bezpečně“ vytvořil letáky s informacemi o nejčastějších příčinách požárů v prostředí lidí bez domova. Jejich distribuci mezi bezdomovce zajistí strážníci Městské policie Plzeň a dobrovolníci plzeňské Charity.

K požárům zaviněných bezdomovci dochází celoročně, nicméně v období zimy se jejich četnost zvyšuje. Nejčastější příčinou vzniku požáru je jejich nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm – kouření, svíčky používané k osvětlování a oheň k zahřátí.

Požáry tohoto typu mívají pro bezdomovce často tragické následky. Jedním z nich byl požár opuštěné chatičky v lese mezi Radčicemi a rozhlednou na Sylvánu z ledna minulého roku. Při dohašování ohnisek a rozebírání konstrukce hasiči postupně nalezli dvě ohořelá těla bezdomovců a dvou psů.

V Plzni ve čtvrtek 19. ledna 2017 dopoledne hasiči, strážníci Městské policie a zástupci Charity postupně navštívili vytypovaná místa, kde lidé bez domova pobývají, a rozdali první letáky. Při té příležitosti jim i překontrolovali, v jakém stavu mají provizorní kamna a doporučili, jak si je vylepšit a zabezpečit.

Obdobný materiál je v rámci této akce zpracován i pro ubytovny.

Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet