Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičští kynologové z Libereckého kraje absolvovali výcvik ve sněhu

O uplynulém víkendu se zúčastnili kynologové HZS Libereckého kraje výcviku na hřebenech Krkonoš. Se svými čtyřnohými parťáky trénovali především vyhledávání lidí ze záhrabů ve sněhu a pátrání v horském terénu. Akce se zúčastnili nstržm. Pavel Málek ze stanice Turnov se psem Charlie a nstržm. Václav Vančura ze stanice Tanvald se psy Bella a Swix.

„Vzhledem k tomu, že hasičští psi nejsou specialisté na vyhledávání v lavinách, bylo nutné začít trénink pomaleji s lehčími úkryty, aby psi pochopili, co po nich chceme. V prvním kole jsme nechali figuranty zalézt do připravené díry bez toho, abychom je zasypali. V dalších kolech jsme je začali zasypávat na navyšovat množství sněhu až do úplného zasypaní, že nebylo okem možné rozeznat, kde se díra nachází," popsal detaily ntržm. Pavel Málek.

V noci přišla na řadu simulovaná pátrací akce po ztraceném turistovi, který se nevrátil z túry. Psi si v náročných sněhových podmínkách vedli opět na výbornou.

Kynologové také absolvovali přednášku s horským vůdcem Zdeňkem Hákem. Mezi tématy byl bezpečný pohyb na horách, lavinová problematika nebo nové možnosti záchrany při lavinových nehodách.

HZS Libereckého kraje děkuji Horské službě Krkonoše za poskytnutí ubytování na Dvoračkách a JSDHO Harrachov za transport kynologů včetně materiálu.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet