Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru průmyslové haly v obci Zvole u Prahy se zranil hasič, v nemocnici následně podlehl zraněním

V úterý 14. února 2017 ve 2.43 hodin přijalo operační středisko HZS Středočeského kraje informaci o velkém požáru v lakovně soukromé firmy v obci Zvole v okrese Praha-západ.

Už při příjezdu první jednotky na místo šlehaly z objektu o rozměrech 70 × 15 metrů vysoké plameny a k události byly vyslány další síly a prostředky. Zároveň byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu.

Vzhledem k rozsahu požáru, při kterém zřejmě uvnitř budovy explodovalo několik tlakových lahví, počet jednotek stále narůstal a událost se dostala do třetího poplachového stupně.

Z důvodu požáru výrobní haly firmy INTEBO je neprůjezdná oblast od hřbitova po náves. Objízdnou trasu volte přes obec, ulicí Březovskou na náves J. Štulíka. Nedoporučujeme pobyt venku a větrání.

www.zvole.info

V době vzniku požáru pracovali ve firmě na noční směně čtyři zaměstnanci. Třem se podařilo dostat ven včas, i když jedna z osob byla lehce intoxikována zplodinami hoření a zároveň popálena na horní končetině a v obličeji. Po ošetření byla odvezena na specializované oddělení do vinohradské nemocnice. Nezvěstný tak zůstal jeden z pracovníků.

Do nemocnice byl také transportován při zásahu vážně zraněný hasič, kterého zdravotničtí záchranáři museli resuscitovat a byl připojen a umělou plicní ventilaci. Rodině zraněného příslušníka byla poskytnuta posttraumatic­ká pomoc.

Postupně se na místo sjelo 40 profesionálních a dobrovolných jednotek ze Středočeského kraje a Prahy, které své členy v průběhu dlouhého a náročného zásahu střídaly. Velitel zásahu rozdělil celý prostor na dva sektory, které byly dále rozčleněny na několik bojových úseků.

Celkem bylo nasazeno asi 15 útočných proudů – převážně z vnější strany objektu a také z výškové techniky. Na nedalekém vodním zdroji uprostřed obce bylo zřízeno čerpací stanoviště, kde bylo v činnosti i velkokapacitní čerpadlo Somati, které kontinuálně dodávalo potřebnou hasební vodu dálkovým hadicovým vedením.

Stále se ale nedařilo vniknout do některých částí objektu, kde se vlivem výbuchu výrazně narušila celá konstrukce a částečně se i zhroutila, což bylo velké nebezpečí pro zasahující hasiče. Na místo tak byl povolán statik, aby stabilitu budovy posoudil.

Ještě po deseti hodinách se na některých místech objevovalo plamenné hoření a hasiči se stále snažili uchránit před zničením administrativní část rozsáhlého komplexu, na kterou plameny přeskočily. Aby se dostali k některým zasaženým místům, museli pomocí rozbrušovacích kotoučových pil a dalších nástrojů postupně rozebírat střešní konstrukci.

14.02.2017 11:00

Do objektu zatím není možné vstoupit, vyžádána byla stavební dokumentace. Uvnitř haly stále hoří, zásah probíhá z vnějšku objektu a z výškové techniky.

K požáru jede těžká technika ze Záchranného útvaru ze Zbirohu i Hlučína. Škoda byla předběžně určena na více než sto milionů korun.

Nadále zasahuje přibližně 25 jednotek, uvedl Ladislav Holomčík, tiskový mluvčí HZS Středočeského kra­je.

14.02.2017 11:30

Dorazila těžká technika ze Záchranného útvaru HZS ČR ze Zbirohu – Tatra 815–7 6×6 UDS-214, na cestě je velký nakladač Caterpillar 329E z Hlučína.

14.02.2017 17:00

V odpoledních hodinách hasiči nalezli při hasebních a záchranných pracích tělo pohřešované osoby, které předali k ohledání lékaři záchranné služby a kriminalistům. Následně se v části budovy v úrovni prvního nadzemního podlaží zřítilo několik stropních panelů a byl vydán přísný zákaz vstupu do objektu.

Na poradě štábu velitele zásahu se rozhodlo, že likvidace mimořádné události bude pokračovat z automobilových plošin, aby se podařilo postupně zdolat ohniska skrytá pod konstrukcí střechy a nebylo ohroženo zdraví hasičů.

14.02.2017 17:40

Požár byl lokalizován v 17.40 hodin, kdy byl výrazněji zredukován počet jednotek, které budou přes noc pokračovat v likvidaci, a zároveň byl snížen stupeň požárního poplachu, informoval Ladislav Holomčík, tiskový mluvčí, HZS Středočeského kra­je.

Přímé škody na majetku jsou předběžně odhadnuty na 100 milionů korun, příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování, na kterém budou následující den spolupracovat i experti z Technického ústavu požární ochrany.

14.02.2017 19:00

Stále probíhá hašení, i z výškové techniky. Převážně se ale čeká na ráno, to bude probíhat dohašování skrytých ohnisek.

15.02.2017 09:00

V sedm ráno došlo k vystřídání zasahujících hasičů, požár je v současné chvíli uhašen. Na místě zůstává přibližně dvacet hasičů společně se zástupci TÚPA a kriminální policie.

15.02.2017 13:50

Zraněný příslušník je v kritickém stavu. I přes okamžitě poskytnutou předlékařskou pomoc na místě zásahu a následnou hospitalizaci na anesteziologicko-resuscitačním oddělení v kladenské nemocnici se jeho stav nelepší.

Okolnosti, související se zraněním příslušníka, se v současné době zjišťují a vyhodnocují, informovala tisková mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.

15.02.2017 15:05

Požár byl zlikvidován. Na dohled zůstane pouze místní jednotka, ostatní hasiči balí materiál a postupně budou odjíždět. Zítra v osm hodin proběhne závěrečný průzkum. Vyšetřování příčiny vzniku požáru bude pokračovat dále.

15.02.2017 18:20

I přes okamžitě poskytnutou předlékařskou pomoc na místě zásahu a následnou hospitalizaci na anesteziologicko-resuscitačním oddělení kladenské nemocnice dnes odpoledne vážnému zranění příslušník podlehl.

Přečtěte siHasiči minutou ticha uctili památku Jana Odermatta, zemřel při požáru ve Zvoli

Jan Odermatt nastoupil k pražskému sboru 13. 12. 1993 jako hasič. Celou dobu sloužil na hasičské stanici Radotín ve směně B. Po absolvování specializačních kurzů se stal technikem chemické služby. Byl zkušeným hasičem, pracoval samostatně, ale zároveň uměl podpořit týmovou práci celé jednotky.

Jan Odermatt byl skvělý kolega a kamarád. Pro pražské hasiče je jeho odchod bolestnou ztrátou, informovala Pavlína Adamcová, tisková mluvčí pražských hasičů.

Přečtěte siHoukání sirén v Praze a Středočeském kraji doprovodilo pražského hasiče Jana Odermatta na poslední cestě
Foto: Jan S. & Václav Č. & HZS Středočeského kraje
Sdílet