Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zničil celou stodolu v obci Hošťálková na Vsetínsku, sousední dům se hasičům ze sedmi jednotek podařilo zachránit

Sedm jednotek hasičů likvidovalo rozsáhlý požár v obci Hošťálková na Vsetínsku. Byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu.

V 10:18 hodin byl na tísňovou linku krajských hasičů oznámen požár solárních panelů na střeše stodoly, na kterou navazoval rodinný dům. Na místo události byli vysláni profesionální hasiči ze Vsetína a dobrovolní hasiči z Jablůnky a Hošťálkové.

Místní hasiči na místo také dorazili jako první. V době jejich příjezdu byla plameny zasažena větší část stodoly a požár se šířil na střešní konstrukce a půdní prostor rodinného domu.

V 10:23 hodin byl vyhlášen požární poplach jednotkám dobrovolných hasičů z Ratiboře, Kašavy a Vsetína. Vzhledem k rozsahu požáru a počtu zasahujících jednotek byl v 10:35 hodin vyhlášen také druhý stupeň požárního poplachu.

Nasazením několika útočných proudů se hasičům podařilo zabránit rozšíření požáru na celý rodinný dům. Záchrana stodoly ale už možná nebyla. Její zuhelnatělé dřevěné konstrukce se začaly částečně bortit, zbytek museli strhnout zasahující hasiči. Ti také rozebrali část střešní krytiny a dřevěných konstrukcí domu.

Z důvodu zvýšené spotřeby vody při hašení byly cisterny doplňovány z blízkého hydrantu a byla také zřízena kyvadlová doprava vody z obce Ratiboř. Na místo zásahu dorazila i jednotka profesionálních hasičů ze stanice Valašské Meziříčí s technickým kontejnerem a zásobou náhradních dýchacích přístrojů.

V 11:27 hodin byl požár lokalizován a hasiči pokračovali v dohašování jednotlivých ložisek hoření a v rozebírání zasažených konstrukcí. Tři minuty po třinácté hodině ohlásil velitel zásahu likvidaci požáru. Na místě pak jako dohlídka zůstaly jednotky dobrovolných hasičů z Hošťálkové a Ratiboře. Celkem bylo na místě zásahu nasazeno osm cisteren, automobilní žebřík a nosič kontejnerů.

Příčina vzniku požáru stejně jako výše způsobených škod a uchráněných hodnot jsou předmětem dalšího šetření hasičů a policistů.

Při zásahu byl lehce zraněn jeden ze zasahujících dobrovolných hasičů.

Spolu s hasiči na místě zasahovali také pracovníci pohotovostní služby, kteří odpojili elektrické vedení u zasaženého objektu.

27.02.2017 15:40

Podle zjištění způsobil požár škodu ve výši asi 3 000.000 korun. Zásahem hasičů byl uchráněn další majetek v hodnotě 1 500.000 korun. Za vznikem požáru stála podle vyšetřovatele hasičů technická závada elektroinstalace fotovoltaiky na objektu stodoly. Z pohledu hasičů se jedná o mimořádnou událost.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet