Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zasahovali v Malých Svatoňovicích kovošrotu, hořel drtící stroj

Čtyři jednotky hasičů zasahovaly v pondělí 13. března 2017 večer u požáru v areálu kovošrotu v Malých Svatoňovicích na Trutnovsku. Událost byla na operační středisko HZS Královéhradeckého kraje ohlášena ve 20:33 hodin.

Operační důstojník na místo vyslal jednotky profesionálních hasičů z Trutnova a dobrovolných hasičů z Malých Svatoňovic, Úpice a Batňovic. Při příjezdu hasičů hořelo uvnitř kovové haly v drtícím stroji.

Od mechanických jisker ve stroji na kovový odpad se vznítil usazený prach ve strojním zařízení. Oheň se následně rozšířil odsávacím potrubím do mezistěn boxu a stropní konstrukce nad drtícím strojem. Hasiči po celou dobu zasahovali v dýchacích přístrojích a na lokalizace požáru nasadili několik vodních proudů.

Požár dostali pod kontrolu ve 20:56 hodin. Poté museli postupně rozebrat plechové stěny a stropní konstrukci, kde se nacházela skrytá ohniska. Stále hořela a žhnula tepelná izolace. Náročné rozebírání konstrukcí probíhalo až do úterý do půl druhé ráno, kdy byl požár zlikvidován.

Plameny poškodily elektrorozvody a zařízení, plechové stěny a izolaci, dopravní pás, odsávací zařízení apod. Hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 50 tisíc korun, uchráněné hodnoty činí 150 tisíc korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet