Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Složky IZS procvičovaly na brněnském letišti zásah u nehody letounu

Na brněnském letišti se ve čtvrtek 23. března 2017 uskutečnilo cvičení složek IZS. Ověřilo připravenost na případný požár letadla. Akce se účastnilo téměř čtyřicet hasičů.

Námětem cvičení byl střet letounu L410 s letištním autobusem. Při nárazu se zlomilo pravé křídlo a začalo unikat palivo. Vlivem zajiskření kovových částic vznikl požár. Ohlášen byl ve 13 hodin.

K nehodě ihned vyjeli hasiči brněnského letiště. K místu vyrazily také jednotky HZS Jihomoravského kraje z brněnských stanic Líšeň, Lidická, BVV a také z Pozořic. Povolána byla i jednotka HZS podniku SŽDC.

Hasiči po příjezdu na místo zahájili ochlazování pravé části trupu letadla a levého boku autobusu. Vytvořili průzkumné skupiny, které v dýchacích přístrojích vnikly do letounu a pátraly po cestujících. Podobný postup probíhal i uvnitř autobusu. Hasiči a příslušníci dalších zasahujících složek vynášeli zraněné ven do bezpečného prostou, kde následovalo jejich třídění posádkami ZZS podle závažnosti poranění. Při nehodě zemřel jeden cestující z letadla a 50 osob se zranilo. Celkem v obou prostředcích cestovalo 66 lidí.

Na místě zasahoval také posttraumatický tým hasičů v čele s psychologem HZS Jihomoravského kra­je.

Cvičení trvalo přes hodinu. Jeho cílem bylo ověření činností při mimořádné události s větším počtem cestujících. Nacvičila se souhra všech zasahujících složek a fungování štábu velitele zásahu. Zasahující se také seznámili s problematikou zásahu v areálu brněnského mezinárodního letiště.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet