Středa 15. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Coldcut Cobra Compact nabízí díky své velikost značnou flexibilitu, standardně je vybavena multifunkční tryskou

Cobra přichází na český trh s novou kompaktní verzí svého hasicího a řezacího zařízení CCS Compact. Jak už název napovídá, systém je menší a s vestavěnou nebo externí nádrží operuje jako samostatná nezávislá jednotka, kterou je možné operativně využít a uložit do jakéhokoli zásahového automobilu.

CCS Compact byla primárně vyvinuta pro malá zásahová vozidla v odlehlých oblastech, která jsou schopna efektivně provést prvotní zásah a ve větších případech držet situaci pod kontrolou do příjezdu ostatních jednotek.

Hasicí zařízení Coldcut Cobra Compact umožňuje bezpečnou likvidaci požáru a nebezpečných plynů v uzavřených prostorech z vnějšku. Díky vysokému tlaku vodního proudu dokáže abrazivo rychle proniknout všemi známými stavebními materiály, čímž umožňuje aplikaci účinné vysokorychlostní vodní mlhy do místa požáru.

Konstrukce zařízení Coldcut Cobra Compact je optimalizovaná pro dosažení maximální účinnosti integrovaného benzínového motoru.

Coldcut Cobra Compact je řezací a hasicí zařízení s průtokem 40 litrů za minutu a pracovním tlakem 200 barů standardně vybavené multifunkční tryskou.

Benzínový motor má výkon 31 koní, do zásobníku abraziva se vejde 10 litrů, což postačuje přibližně na 5 minut řezání. Na navijáku je 80 metrů vysokotlaké hadice o průměru 1,25 cm.

Palivová nádrž o objemu 10 litrů dostačuje na přibližně 70 minut provozu. Volitelným doplňkem je nádrž na vodu o objemu 270 litrů.

Hmotnost Cobry Compact bez náplní a bez vodní nádrže je 375 kg, délka a šířka je 800 mm, výška pak 1 200 mm. S vodní nádrží její hmotnost stoupne na 400 kg a délka vzroste na 1 200 mm.

Multifunkční tryska

Multi-Purpose Nozzle (MPN) rozšiřuje použití zařízení Coldcut Cobry na více typů zásahu. Umožňuje kromě řezání ještě efektivnější použití u zásahů jako jsou: drobné otevřené požáry, možnost použití pěny, požáry vozidel, zabránění šíření ohně, sanační a dekontaminační prá­ce.

MPN je proudnice pistolového tvaru, která je ovládána oběma rukama a pomocí spouště lze regulovat tvar vodního paprsku. Ten lze během sekundy lehce měnit z úzkého kompaktního proudu na široký rozprašovací vodní kužel.

Přečtěte siCold Cut System Cobra je užitečným pomocníkem hasičů, možnosti využití se stále rozšiřují

Pro ovládání MPN není požadováno rádiové ovládání zařízení Cobra, protože MPN je ovládáno přímo z hydraulického systému. Proudnice MPN se připojí namísto standardní proudnice, dodává stejné množství vody, ale při nižším tlaku. Tlak na trysce se liší v závislosti na nastavení hasičem.

Nejen zásahy s hasicím a řezacím zařízením Cobra sledujeme v našem speciálním seriálu
Hasicí zařízení COBRA

Autorizovaným dodavatelem zařízení, náhradních dílů a servisu CCS Cobra pro Českou a Slovenskou republiku je firma Nordex Europe s.r.o.

Sdílet
Seriál: Hasicí zařízení COBRA

Dvě jednotky pražských profesionálních hasičů a dobrovolní hasiči z Dolních Měcholup zasahují v areálu OC Europark u ohlášeného kouře pod fasádou budovy. Zjištěno bylo žhnutí pod pláštěm fasády, hasiči používají vysokotlakou vodu na lokalizaci požáru.

Menší požár probíhal pod obklady pláště budovy, nasazeno bylo i speciální zařízení Cobra. Požár je lokalizován, hasiči spolu s hasičským vyšetřovatelem zjišťují zdroj požáru a jeho příčinu.