Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do Chropyně dorazila zářivě červená Scania, cisternu pro hasiče vyrobila firma Kobit-THZ

Jednotka sboru dobrovolných hasičů města Chropyně získala novou cisternovou automobilovou stříkačku. CAS 20 na podvozku Scania v zářivě červeném odstínu RAL 3024 jim dodala za 6 164 950 korun včetně DPH firma Kobit-THZ. Na financování se podílela Česká kancelář pojistitelů z Fondu zábrany škod.

Podvozek

Dvounápravový podvozek s připojitelným pohonem všech kol je osazen řadovým šestiválcem Scania DC13 113 o výkonu 296 kW. Převodovka je pouze manuální, typ GRP905.

Šestimístná kabina CrewCab CP28 je v místě nástupu řidiče vybavena sdruženou zásuvkou Rettbox-Air pro dobíjení akumulátorů a doplňování tlakového vzduchu. Po nastartování se samočinně odpojí.

Vozidlové radiostanice jsou v cisterně dvě, analogová i digitální, druhé obslužné místo s reproduktorem a mikrofonem je v zadní části vozu u čerpadla. V šesti dobíjecích úchytech jsou ruční radiostanice, ve čtyřech svítilny.

Samozřejmostí je nezávislé topení, ve výbavě nechybí klimatizace, velitel má k dispozici výjezdový tablet. V zorném poli řidiče je 5" displej couvací kamery.

V opěradlech zadní řady sedadel a sedadla velitele jsou uloženy dýchací přístroje, mezi zadními opěradly jsou náhradní tlakové láhve.

V přední části vozu je uchycen elektrický lanový naviják Rhino 8 o tažné síle 35 kN a jištěním proti přetížení. Pod ním je asanační lišta se třemi hubicemi.

Scania dokáže brodit klidnou vodou do hloubky 750 mm, podvozek je chráněn proti sálavému teplu textilními návleky na rozvodech paliva, vzduchu a elektřiny.

Nástavba

Karoserie účelové nástavby je vyrobena z plechů a profilů ze slitiny lehkých kovů technologií prizmatických šroubovaných spojů a lepení.

Bezprostřední okolí nástavby je osvětleno LED diodami zapuštěnými do okapových lišt na obou bocích a zadní části. Mezi kabinou a nástavbou je uchycen pneumaticky výsuvný osvětlovací stožár se čtyřmi 24V LED světlomety o celkovém světelném toku 20 000 lumenů. Disponuje funkcí automatického složení do parkovací polohy.

Na horní pochozí plošině je přípojný bod pro odnímatelnou lafetovou proudnici.

Nádrž na hasivo tvoří jeden celek a je vyrobena z nerezavějící oceli, Scania veze 4 000 litrů vody a 240 litrů pěnidla.

Čerpací zařízení dosahuje jmenovitého výkonu 2 000 litrů za minutu při tlaku 10 barů. Pěnotvorné přiměšovací zařízení je vybaveno ručně nastavitelnou regulací.

Na výsuvném prvku v nástavbě jsou hygienické prostředky. Ty sestávají z tekutého mýdla v dávkovacím zásobníku a papírových ručníků, nechybí tlaková hadice s ofukovací pistolí.

Sdílet