Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mistr ČR Michal Přecechtěl druhý na TFA Ostravská věž

Tomáš Lehký z HZS Pardubického kraje se v neděli 18. 10. 2009 stal vítězem hasičského víceboje TFA (= Nejtvrdší hasič přežije) Ostravská věž v kategorii do 40 let. Časem 05:12,9 porazil o necelé dvě sekundy čerstvého mistra ČR v TFA Michala Přecechtěla z HZS Olomouckého kraje.

Tomáš Lehký z HZS Pardubického kraje se v neděli 18. 10. 2009 stal vítězem hasičského víceboje TFA (= Nejtvrdší hasič přežije) Ostravská věž v kategorii do 40 let. Časem 05:12,9 porazil o necelé dvě sekundy čerstvého mistra ČR v TFA Michala Přecechtěla z HZS Olomouckého kraje. Třetí skončil o šest sekund zpět Zbyněk Kadlčík (JSDH Kněžpole) – čas 05:20,5. Hned za ním se umístil – jen o pouhou jednu desetinku sekundy pomaleji Leopold Hejneš z HZS Moravskoslezského kraje – stanice Fifejdy.

Startovalo se na Prokešově náměstí u Nové radnice, cíl byl na ochozu nejvyšší radniční věže v ČR (550 schodů). Vedle sedmi desítek mužů v plném zásahovém vybavení se zapnutým dýchacím přístrojem a tlakovou lahví se vzduchem na zádech si náročný závod vyzkoušely i dvě ženy. V posledních dnech skoupé počasí tentokrát závodníkům přálo – nepršelo, moc nefoukalo a chvílemi mírně vykouklo sluníčko.

V kategorii nad 40 let zvítězil Josef Vlk z HZS Zlínského kraje – časem 05:32,5, stříbrný skončil Josef Frýdl časem o šest sekund horším, třetí byl Petr Jokeš (JSDH Vysoké Mýto) – 05:53,4.

V přímém paralelním souboji mezi ženami zvítězila Šárka Chmurová z JSDH Ostrava-Pustkovec před Kateřinou Bobotovou (Policie ČR) časem 06:01,4 a 06:14,4. Ženy neměly zapnutý dýchací přístroj, pouze na zádech tlakovou lahev se vzduchem. Vynechaly přeskok přes dvoumetrovou bariéru a lezení po lešení s vytažením břemene. Mezi juniory zvítězil Tomáš Čtvrtňák z JSDH Bílovec) – čas 06:25,7.

Popis disciplín, kterými se hasiči již před výběhem na věž Nové radnice dokonale unavili, je na www.tfa-czech.cz. Nechybělo mezi nimi překonání dvoumetrové bariéry, 60 úderů desetikilovým kladivem do trenažéru, lezení po lešení s vytáhnutím závaží nahoru a transport osmdesátikilové figuríny.

Uživatelům internetu byl k dispozici on-line přenos soutěže na www.pozary.cz, prostřednictvím hasičské televize hasici150.tv. Na záznamu si zde lze prohlédnout i běh letošního mistra ČR v TFA Michala Přecechtěla na ochoz Nové radnice – měl totiž na přilbě umístěnu kameru.

Víceboj TFA Ostravská věž byl zařazen do letos čtyřdílného Poháru ředitele Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v TFA 2009. Tři závody – TFA Hartman na Slezské Hartě s výběhem na hráz přehrady, TFA Štramberská trúba ve Štramberku s výběhem na ochoz Trúby a TFA Vratimov CUP – se konaly letos na jaře a v létě. Do Poháru se zapojila stovka borců z celé ČR.

Pohár byl rozdělen pouze na dvě věkové kategorie – hasiči do 40 a nad 40 let. Za vítězství v každém závodě Poháru bylo vždy 20 bodů, za druhé místo 16, za bronz 14 bodů, pak 12, 11, 10, 9, 8 bodů atd… Za doběhnutí do cíle, třebas na posledním místě, byl 1 bod. Do Poháru se započítávaly tři nejlepší bodové výsledky.

V kategorii hasičů do 40 let získal Pohár ředitele HZS MSK Dušan Plodr (HZS Středočeského kraje, byl první na Trúbě), druhý skončil Aleš Navrátil (DEZA Valašské Meziříčí), bronzový Martin Hruška (HZS Zlínského kraje). Leopold Hejneš z HZS MSK z Ostravy skončil v Poháru 2009 pátý.

V kategorii hasičů nad 40 let zvítězil Petr Jokeš (JSDH Vysoké Mýto), který letos zvítězil v TFA Vratimov Cup a Štramberská trúba a ve Vratimově byl druhý. Stříbrný v Poháru je Josef Frýdl (HZS ZLK), který zvítězil na Slezské Hartě. Bronzový je Josef Vlk (HZS ZLK).

Info: HZS Moravskoslezského kraje

Foto: Tomáš Lach

-kow-

Sdílet