Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rosenbauer HEROS-smart je plnohodnotnou zásahovou přilbou pro hasiče, je lehká a snadno se nastavuje

Na testování se k nám do redakce dostala aktuálně nejlevnější zásahová přilba rakouské firmy Rosenbauer, kterou v České republice výhradně zastupuje společnost Požární bezpečnost, s.r.o.

Přilba HEROS-smart je v e-shopu dodavatele k mání v signálně žluté barvě RAL 1026, výrobce však nabízí i červenou RAL 2005, modrou RAL 5015, černou RAL 9004, bílou RAL 9016 a luminiscenční.

V základním balení je přilba s čirým štítem z optického skla třídy 1, certifikovaným dle EN 14458 a zátylník. Doobjednat lze integrované pracovní brýle a dva typy držáků na svítilnu a komunikační zařízení.

Objednat lze rovněž reflexní polepy – ovšem v rakouském originále, neodpovídají tedy českému pokynu GŘ pro označování hasičů u zásahu. Přilba je bez kandahárů pro uchycení masky dýchacího přístroje a není je možné dokoupit.

Přilba o hmotnosti 1 230 gramů (se štítem a zátylníkem) splňuje normy EN 443:2008, EN 16471, EN 16473 a ISO 16073. Její životnost je při pravidelných revizích neomezená.

Navržená je pro požární a technické zásahy, vhodná je i pro záchranáře a je schválená i pro použití při zásahu v budovách.

Skořepina je ze sklolaminátového vyztuženého kompozitu s odolností proti nárazům a extrémním teplotám, testována je do –30 °C.

Velmi dobře se upravuje nastavení uchycení přilby na hlavě. Díky masivnímu vystouplému otočném kolečku na zadní části lze obvod hlavy rychle a snadno upravit i v rukavicích, což je velmi často nutné v případě použití/nepou­žití kukly.

Výrobce uvádí rozsah velikosti obvodu hlavy v rozmezí 51–65 cm. Měnit lze i výšku usazení přilby na hlavě v rozmezí přibližně 4 centimetrů.

Vnitřní mechanizmus a polstrování, včetně podbradního řemínku, je odolné proti plamenům a sálavému teplu, polstrování dobře absorbuje pot a lze ho bez problému prát v pračce.

Sdílet