Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Líšťanech mají nové auto

Na začátku byl běžně sériově vyráběný Volkswagen Transporter s valníkem. Sedm pilných mužů se pustilo 1. listopadu do práce a ve čtvrtek 26. února ji dokončilo.

„Denně to byly tři čtyři hodiny práce. Ale dneska jsme na svůj výtvor patřičně hrdí,“ obhlížel se zálibou nové auto Jaromír Vokrouhlík, velitel SDH Líšťany. Odborná firma zajistila střední opravu auta, hasičské záležitosti už si vyřešili sami Líšťanští. Josefové Švec a Purkyt obstarali nejnáročnější práci – vyrobili nástavbu, v níž je uložené veškeré potřebné vybavení pro technické zásahy. Nástřik je dílem Pavla Kadavého, zbytek byl už na ostatních hasičích. „Výsledkem je profesionálně zvládnutá práce. Něco takového jsem ještě neviděl,“ poklonil se před uměním hasičů podplukovník Pavel Antoš, ředitel profesionálního Hasičského záchranného sboru.
Vozidlo má velmi dobré jízdní vlastnosti. Oproti Avii je to o dost lepší, i akcelerace.V před­ních modrých světlometech jsou strobo-výbojky, majáky jsou rotační. Nástavba je kontejnerového typu, kdykoliv se dá sundat ( máme na to vyrobeny nohy se šroubovým mechanismem) a vozidlo může odjet a poté opět nacouvat pod kontejner.
Cena vozidla není přesná, ale odhad činí 550 000,– Kč bez vybavení

SDH v Líšťanech předalo automobil v sobotu oficiálně do majetku obce, jež je zřizovatelem jednotky. Právě obecní úřad klaždoročně významně podporuje činnost svého sboru, který ale nečeká na příspěvky se založenýma rukama. Podle J. Vokrouhlíka jde o peníze, jež si hasiči vydělali brigádami ve prospěch obce.

Líšťanským ale práce na technice neskončila. Ve své garáži už na šikovné ruce stojí Tatra-815, která se také musí upravit. Začíná se tento týden, do dubna chtějí hasiči odvést maximum práce.

Motor: Turbo Dieselový 2,5 TDi řadový 5-ti válec

Posádka: 1+5

Vybavení vozidla: 1× Plovčer MAXI

3× Saturn 7

1× motorová pila stihl

Hadice ,,B´´ a ,,C´´

Armatury

Hydrantový nástavec + klíč

Klíče na spojky

Bedýnky s příslušenstvím – Lékárnička, elektro. nástroje, ostatní

Sorbenty – 4druhy

2× Kanistr 5 a 10 l na PHM (natural 95)

A ostatní příslušenství – hasicí přístroje, radiostanice Motorola, atd.



Zaslal: Bárt Aleš – SDH Líšťany okr. Louny

www.sweb.cz/…any/sdhl.htm

 
Sdílet