Pondělí 20. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V obci Káraný mají hasiči novou velkoobjemovou Tatru Terrno s nástavbou firmy Kobit, s financováním pomohla Evropská unie

Společnost Kobit-THZ dodala do obce Káraný novou cisternovou automobilovou stříkačku určenou pro velkoobjemové hašení.

S financováním automobilu za 8 269 460 korun včetně DPH pomohla Evropská unie cestou Integrovaného regionálního operačního programu a Evropského fondu pro regionální rozvoj. Výše dotace byla 7 125 000 Kč, zbytek hradila obec ze svého rozpočtu.

Slavnostní předání proběhlo před místní zbrojnicí v sobotu 5. října 2019 za účasti členů jednotky, spřátelených jednotek a sborů i představitelů obce a mnoha občanů. Zájemce o hasičskou techniku neodradilo ani deštivé počasí.

Káraný je obec ve Středočeském kraji v okrese Praha-východ. Rozkládá se asi 28 kilometrů severovýchodně od centra Prahy a sedm kilometrů východně od města Brandýs nad Labem-Stará Boleslav. Má rozlohu 894 hektarů a žije zde více než 700 obyvatel.

Místní jednotka je zařazena do kategorie JPO III/1.

Podvozek

Hasiči se rozhodli pro velkoobjemovou cisternu s kabinou pro družstvo, jako šasi byla tedy zvolena Tatra Terrno 231R35/413. Ta je poháněna vidlicovým vzduchem chlazeným osmiválcem T3D-928–31 o výkonu 235 kW a krouticím momentu 2 100 Nm. Převodovka je však bohužel pouze manuální, čtrnáctistupňová Tatra 14TS210L.

Poháněna jsou kola zadních náprav, pohon přední je připojitelný. Všechny diferenciály jsou vybaveny uzávěrkou.

Čtyřdveřová sklopná kabina je vybavená nezávislým topením Airtronic D4, na jejím levém boku je zásuvka Rettbox-air, určená pro konzervaci a dobíjení akumulátorů a k doplňování tlakového vzduchu. Její součástí je inteligentní dobíjecí zařízení, zásuvka se po nastartování automobilu samočinně odpojí.

Vozidlová radiostanice je analogová, její druhý reproduktor a mikrofon je umístěn u ovládacího panelu čerpadla.

V opěradlech všech sedadel s výjimkou strojníka jsou integrovány držáky dýchacích přístrojů Dräger PSS 3000, řidičův je uložen v kabině. Mezi opěradly zadní řady sedadel jsou umístěny náhradní tlakové láhve.

V šesti dobíjecích úchytech jsou uloženy analogové ruční radiostanice, v dalších šesti ruční svítilny do výbušného prostředí.

V dosahu velitele nechybí pracovní světlomet s kabelem o délce 3 metry.

V přední části je na podélnících rámu u předního nárazníku uchycen elektrický lanový naviják s tažnou silou 5,1 kN s jištěním proti přetížení. Pod ním je asanační lišta se třemi plochými hubicemi.

Tatra dokáže brodit klidnou vodou do hloubky až 1 200 mm.

Nástavba

Karosérie účelové nástavby je vyrobena z plechů a profilů ze slitiny lehkých kovů technologií prizmatických šroubovaných spojů a lepení.

Bezprostřední okolí automobilu je osvětleno LED světlomety zapuštěnými do okapnic na obou bocích a zadní části nástavby.

Osvětlovací stožár TVS je pneumaticky výsuvný, celkový světelný tok hlavice se čtyřmi LED světlomety je 20 000 lumenů. Vysunout jej lze až do výše 5 metrů nad úroveň terénu.

Nádrž na hasivo tvoří jeden celek a je vyrobena z nerezavějící oceli. Vejde se do ní 8 500 litrů vody a 510 litrů pěnidla. Zbývající množství hasiva v nádrži signalizují LED stavoznaky na obou bocích nástavby.

Na horní pochůzné plošině je přípojný prvek pro odnímatelnou lafetovou proudnici.

Čerpací zařízení dosahuje jmenovitého výkonu 3 000 litrů za minutu při tlaku 10 barů a 150 litrů za minutu při tlaku 40 barů. Pěnotvorné zařízení je vybaveno ručně nastavitelnou regulací.

V zadní části je vyhřívaná couvací kamera odolná proti prahu a vodě, její 5" displej je v kabině v zorném poli řidiče.

Tatra je i s navijákem dlouhá 9 140 mm, široká je 2 550 mm a vysoká 3 100 mm.

Obec Káraný podala žádost o dotaci do Integrovaného operačního programu, výzvy č. 69 Integrovaný záchranný systém – integrované projekty CLLD a výzvy č. 1 „MAS – Střední Polabí-IROP Velkokapacitní cisterny pro složky IZS“ na projekt „Pořízení nového zásahového vozidla CAS 30 (velkokapacitní požární cisterny pro velkoobjemové hašení) pro JSDH Káraný“.

Projekt byl schválen k financování a bylo mu přiděleno registrační číslo CZ.06.4.59/0.0/0­.0/16_076/0008571.

Sdílet