Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Server POŽÁRY.cz slaví deset let existence I. – Historie

Právě před deseti lety, přesněji 1. března 2000, byl spuštěn v konečné verzi web www.pozary.cz. Dnes nejsledovanější web mezi hasiči vstupuje do další dekády. Připomeňte si jeho historii.


Právě před deseti lety, přesněji 1. března 2000, byl spuštěn v konečné verzi web www.pozary.cz. Dnes nejsledovanější web mezi hasiči vstupuje do další dekády. Připomeňte si jeho historii.

V létě roku 1999 dostal Martin Kavka nápad vytvořit web, který by přinášel ucelené zpravodajství z výjezdů hasičů v celé republice. Postupně začal svůj nápad realizovat společně se svým kolegou Radkem Kislingerem. Po půlročním vymýšlení, tvorbě designu a systému vkládání se rozběhlo v únoru 2000 zkušební, v březnu pak „ostré“ první ucelené a pravidelné zpravodajství o hasičích na českém internetu.

V prvopočátcích se obsah webu rodil na koleně. Předpotopní počítač v obýváku s vytáčeným připojením a pouze dostupné informace o výjezdech pražských hasičů. Web se začal poměrně rychle dostávat do povědomí hasičů, ale zájem projevovali i novináři. Ostatně ti nakonec dělali webu slušnou reklamu. Psal o nás iDnes.cz a lupa.cz. První sponzoři na sebe nenechali dlouho čekat a díky jejich podpoře se zaplatila grafika a celý chod webu. Mezi vůbec prvními sponzory byla firma MIBAG sanace a AZ Jiskra. Dodnes jsou našimi partnery a toho si velice vážíme. Bez jejich prvopočáteční nejisté investice by web nevznikl.

Vedle webu POŽÁRY.cz zde byl i web www.firefighters.cz (vůbec první hasičský web v České republice) a www.redlist.cz (první web s otevřenou diskuzí mezi hasiči) a vznikali postupně i další projekty jako www.hasicipraha.cz (vedené Lubošem Samcem) a www.firesport.cz. Na konci roku 2000 došlo ke schůzce mezi zástupci těchto webů, kteří se dohodli, že vytvoří společný projekt hasičského webu pod společnou doménou, která je z těchto projektů nejúspěšnější respektive má nejvíce návštěv denně – tedy www.pozary.cz.

Během celé desitileté historie vznikalo několik podob stránek, uspořádání a redakčních systémů. Ten nejvýznamnější redakční systém v historii webu fungoval bez mála 8 let. Webem prošlo i plno redaktorů a server si prošel významnými událostmi, které ho posunuli o krok dále.
V dalších dílech vám představíme design webu v minulosti až po současnou podobu, připomeneme si významné údálosti, které web ovlivnily a představíme si osobnosti, které se na webu v jeho desetileté historii podílely.

Další díly toho článku:
Server POŽÁRY.cz slaví deset let existence II. – Design
Server POŽÁRY.cz slaví deset let existence III. – Významné události
Server POŽÁRY.cz slaví deset let existence IV. – Lidé webu

-kaw- 

Sdílet