Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

TFA Ohnivá rozhledna na Andrlově Chlumu v roce 2023 vyhrál Michal Brousil z HZS Jihočeského kraje

Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje územní odbor Ústí nad Orlicí pořádal pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického soutěž v náročných disciplínách TFA.

Na Ohnivou rozhlednu na Andrlově Chlumu v Ústí nad Orlicí se ve čtvrtek 18. května 2023 v 9 hodin sjeli největší borci z řad profesionálních a dobrovolných hasičů.

Soutěž byla dle platných pravidel pro soutěže v TFA. Soutěž byla součástí Českého poháru TFA. Současně se zde konala regionální soutěž HZS Pardubického kraje. Jednotlivé disciplíny se běžely na úseky.

Soutěž byla i s mezinárodní účastí. Zavítali k nám členové hasičského záchranného sboru hned ze dvou zemí – Slovenska, z Nitranského kraje a z Polska z Dolnoslezského vojvodství.

Každý soutěžící startoval s kompletním zásahovým oděvem, s kabátem ochranného oděvu zapnutým do horní úrovně, s pracovním polohovacím pásem s karabinou, nasazenou přilbou, zásahovými rukavicemi a izolačním dýchacím přístrojem bez masky.

Na žádném z úseků nesměl soutěžící sundat ani rozepínat nebo upravovat žádnou součást výstroje předepsanou pro daný úsek.

Zásahové rukavice musel soutěžící použít na 3. úseku, na ostatních úsecích bylo použití zásahových rukavic dobrovolné. Rukavice však musel mít soutěžící po celou dobu plnění úseků a proběhnutí cílem u sebe.

Ke startu byl každý soutěžící připraven nejméně 30 vteřin před stanoveným časem startu, maximální doba pro splnění daných úseků byl 4 minuty, mimo úsek č. 4, kde byl měřen čas až do cíle.

Cíl pro každého soutěžícího byl ve výšce téměř 35 m Stříbrné krasavice, jak se přezdívá rozhledně na Andrlově Chlumu. Vystoupat do cíle znamenalo zdolat 183 schodů.

Průběh 1. úseku

Od startovní čáry soutěžící běží na stanovenou vzdálenost k přistavené přenosné stříkačce, k ní na výstupy připojí dvě hadicová vedení půlspojkami B, uchopí obě hadicová vedení za proudnice a poté celé vedení rozvine na 60 m, kde proudnice odloží na metu.

Poté se přesune po trati a smotá dvě hadice B, položené rovnoběžně vedle sebe, každou zvlášť do kotouče půlspojkou dovnitř a uloží je do boxu tak, aby z něj žádnou částí nepřečnívaly přes půdorys, a potom doběhne do cíle úseku.

Průběh 2. úseku

Bez izolačního dýchacího přístroje, od startovní čáry úseku soutěžící doběhne k hammer boxu, uchopí obouruční palici a provede 80 úderů do jeho konstrukce (střídavě nahoru a dolů), poté palici odloží na určené místo na zem, běží k tunelu, uchopí 20 kg závaží a pronese ho tunelem, oběhne kužel 5 m vzdálený od konce tunelu a stejnou trasou vrátí závaží zpět na místo.

Poté doběhne k figuríně, uchopí ji (tzv. Rautekovým úchopem) a přemístí určeným koridorem do stanovené vzdálenosti (30 m) a kolem kuželu zpět a položí ji na stanovené místo, běží k 3 m vysoké bariéře, překoná ji a doběhne do cíle úseku.

Průběh 3. úseku

Po startu soutěžící postupně dopraví 4 ks žebříků spojených po 2 ks k lešení, o které je opře, připne se karabinou k jistícímu zařízení, vystoupá po pevném žebříku do určeného nadzemního podlaží, pomocí lana vytáhne a odloží břemeno na plošinu lešení a sestoupí zpět na zem a odepne se od jistícího zařízení.

Běží k hydrantovému nástavci a připojí k němu proudnici. Poté pokračuje do cíle úseku.

Průběh 4. úseku

Soutěžící od startu úseku pokračuje výstupem po schodech na plošinu rozhledny (183 schodů, cca 12. NP) kde se nachází cíl nejnáročnější soutěže.


Závod ovládl jak jinak než skvělý Michal Brousil z HZS Jihočeského kraje (kategorie A). V kategorii B kraloval profesionální hasič z HZS Pardubického kraje Zdeněk Král.

V krajské soutěži HZS Pardubického kraje si zlatý pohár odvezlo družstvo ze stanice Pardubice.

Všem moc gratulujeme!

Kompletní výsledky naleznete v příloze.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet
Přiložené soubory
vysledky.pdf zobrazit online PDF 124 kB