Čtvrtek 9. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičili zásah u havárie letadla

Likvidace následků nehody dopravního letadla byla námětem dnešního taktického cvičení hasičů na letišti v Brně-Tuřanech.

Cvičení odstartovala modelová havárie letounu L 410, který při přistání z nepravidelného letu Vídeň – Brno s 10 pasažéry a dvěma členy posádky řídící věži ohlásil problémy s nezajištěným podvozkem. Posádce letounu se sice podaří přistát, ale při pojíždění na dráze se kvůli zasunutému podvozku stroj nebezpečně nakloní a vyjede z dráhy. Z křídla letounu se utrhne jeden motor, který se nedaleko letadla vznítí, a z nádrže poškozeného křídla uniká palivo.

Už při prvním ohlášení problémů letadla s podvozkem je vyhlášen poplach pro zdejší jednotku Hasičského záchranného sboru podniku Letiště Brno. Hasiči ze stanice na letišti jsou připraveni v blízkosti přistávací a pojížděcí dráhy. Po následující havárii stroje vyhlašuje krajské operační a informační středisko HZS Jihomoravského kraje II. stupeň požárního poplachu. Na místo vyjede dalších devět jednotek hasičů – profesionální jednotky ze stanic v Brně-Slatině, v Lidické a v Bauerově ulici a v Pozořicích, a dobrovolné jednotky z brněnských městských částí Slatina, Holásky a Chrlice, a jednotky SDH Šlapanice a Sokolnice. Vzhledem k velkému rozsahu události je zřízen štáb velitele zásahu. Na místo vyjíždějí také policisté a zdravotníci.

Unikající palivo z křídla letounu hasiči pokryjí těžkou pěnou a současně ochlazují vadný podvozek stroje. Protože uvnitř letounu jsou zranění lidé, hasiči násilně vnikají do kabiny, z níž vyprošťují a evakuují cestující i posádku. Všem zraněným hasiči poskytují první pomoc a po příjezdu zdravotníků je postupně předávají do péče lékařů. Zdravotníci třídí zraněné a postupně je převážejí do nemocnice. Pro provizorní úkryt cestujících je v bezpečné vzdálenosti od havárie přistaven autobus.

Únik paliva z nádrže na křídle letounu se hasičům podaří zastavit. Další jednotky uhasí hořící utržené části motorové gondoly. Při vynášení tlakových lahví s kyslíkem z kabiny letadla hasiči zjistí požár elektroinstalace v kokpitu stroje a zahájí jeho likvidaci. Nedaleko utržených části letadla je nalezen jeden z cestujících bez známek života. Po vyproštění a ošetření všech zraněných, uhašení požáru částí letadla a likvidaci úniku paliva hasiči zajišťují místo nehody pro zadokumentování události a šetření havárie leteckými orgány. Pro potřeby vyšetřujících orgánů na místě zůstane jedna jednotka hasičů, ostatní jednotky ukončí zásah.

Cílem cvičeni bylo prověřit součinnost všech jednotek a zúčastněných složek, prakticky vyzkoušet postup a koordinaci zásahu, dále také prověřit dojezdové časy jednotek a systém jejich spojení a komunikace.



por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje



-kaw- 

Sdílet