Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Holáskách slavnostně převzali nový dopravní automobil na podvozku Iveco Daily 4×4 od firmy Agrotec

Statutární město Brno a městská část Brno-Tuřany pořídili pro svou dobrovolnou jednotku do místní části Holásky nový dopravní automobil. Iveco 4×4 dodala za 4 043 820 korun společnost Agrotec, na výrobě nástavby se podílela společnost Ivacar.

S pořízením automobilu pomohlo více subjektů – 450 000 Kč přispělo Ministerstvo vnitra – Generální ředitelství HZS ČR, 300 000 korun Jihomoravský kraj, 300 000 Kč uhradila MČ Brno-Tuřany a zbytek doplatilo Statutární město Brno.

Slavnostní předání proběhlo ve čtvrtek 20. srpna 2020 na hřišti za místní hasičskou zbrojnicí za účasti představitelů městské části, města Brna a náměstka hejtmana Jihomoravského kraje, zástupců okolních jednotek, představitele výrobce i dalších významných hostů.

Jednotka SDH Brno-Holásky je zařazena do kategorie JPO III/1, dále také do zvláštního stupně poplachu. Vybavena je i cisternovou automobilovou stříkačkou na podvozku Scania CB 360.

Podvozek

Dopravní automobil je postaven na dvounápravovém podvozku Iveco Daily 70C18H D WX – C7CG 4×4 s pohonem obou náprav, osazen je pouze manuálně řazenou sedmistupňovou převodovkou.

O dobíjení a konzervaci akumulátorů se stará 12V magnetická zásuvka u dveří řidiče.

Šestimístná kabina je pro zabezpečení spojení vybavena vozidlovou analogovou a digitální radiostanicí. Velitel a strojník má v dosahu výjezdový tablet. Pro osádku vozidla je kabina dále v dobíjecích úchytech vybavena čtyřmi ručními svítilnami a čtyřmi ručními radiostanicemi.

Pod sedáky je shora přístupný úložný prostor.

Nástavba

Karoserie nástavby je vyrobena z profilů ze slitin lehkých kovů.

V zadní části nástavby je uchycen pneumaticky výsuvný osvětlovací stožár se čtyřmi 12V LED světlomety o celkovém světelném toku 30 000 lumenů. Vybaven je funkcí automatického složení do transportní polohy.

Bezprostřední okolí nástavby osvětlují LED světla na bocích a zádi vozu.

Na horní pochůzné plošině nástavby jsou umístěny schrány na požární příslušenství a nastavovací žebřík, na tyto je v případě potřeby upevňován nafukovací člun pro osm osob.

V levé přední schráně je umístěn lodní motor k nafukovacímu člunu o výkonu 20 koní.

Vysokotlaké hasící zařízení VHZ RAPID 23/50 ERS/RS pracuje se jmenovitým výkonem 23 litrů za minutu při tlaku 50 barů, v nástavbě je integrována nádrž na vodu o objemu 300 litrů.

Vozidlo je vybaveno mobilní elektronickou sirénou s ozvučnicí a magnetem pro montáž na střechu automobilu. Siréna je určena především pro varování a informování obyvatelstva v terénu.

Sdílet