Středa 15. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kniha Oheň a lidé v Českých zemích do roku 1895

Vystudovaný novinář, mluvčí dobrovolných hasičů Josef Nitra propadl hasičině natolik, že se ji rozhodl propagovat všemi směry. Kromě toho, že nabyl mnoha odborných znalostí, realizoval se i badatelsky. Výsledkem jeho snažení je kniha Oheň a lidé v Českých zemích do roku 1895.

Co kniha je a co není?

Kniha je, dle slov JUDr. Miroslava Řepiského: „..výsledkem více než tříletého bádání, ve kterém autor pečlivě soustřeďoval materiály ze sborů a okresních sdružení, studoval ve státních archivech, v Národní knihovně České republiky v Praze a především v archivu Centra hasičského hnutí v Přibyslavi. Snažil se doložit a ověřit celou řadu skutečností z dlouhého vývoje požární ochrany na našem území, na kterém působily nejen české sbory…".

Mohlo by se tedy zdát, že kniha bude suchým historickým přehledem určeným odborníkům. Tady ale autor ukázal svou novinářskou obratnost. Není to nudné čtení, autor totiž text prokládá dobovými citacemi. Např na str. 31 najdeme: „… Staneť se často, že ze sousední vesnice přijedou se stříkačkou na pomoc ohni, při hašení chtí poroučeti domácí i cizí pomocníci, pohádají se a konec toho je, že pomocníci buď řeknou zkrátka: Tak si to uhašte sami, když jste takoví mudrci! Anebo se do sebe dají a nechají oheň ohněm…..". Knihu také zpestřují obrázky dobových stříkaček. Jen škoda, že u nich chybí popisky – odborník rozezná, ale laikovi zbývá jen žasnout.

V závěru knihy se autor vydává na výlety – Exkurze za organizovaným hasičstvem, ale také za hlásnými a ponocnými či žháři jsou třešničkou na dortíku, který neurazí chuťové pohárky nikoho. Jen bych uvítala, kdybychom se něco dozvěděli o hasičských oděvech a uniformách – ale to snad až příště.

Knihu je možné zakoupit v prodejnách Výzbrojny Požární Ochrany, popřípadě na tel. 608 121 150 nebo na emailu hasici@tiscali.cz za 159 Kč


Světla Prokešová


-swo-

Sdílet
Přiložené soubory
Leták zobrazit online PDF 512 kB