Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: THT představila nové Terrno pro HZS MSK

Na stánku THT se na veletrhu představily dvě Tatry určené pro HZS Moravskoslezského kraje. My si nyní ve videu krátce představíme první z nich. Jedná se o známý podvozek Tatry 815 4×4.1 modelové řady Terrno, typ R55, který prošel lehkým faceliftem.

Na stánku THT se na veletrhu představily dvě Tatry určené pro HZS Moravskoslezského kraje. My si nyní ve videu krátce představíme první z nich.

Jedná se o známý podvozek Tatry 815 4×4.1 modelové řady Terrno, typ R55. Vozidlo prošlo lehkým faceliftem, za účelem zvětšení místa pod přední maskou, což v důsledku umožňuje zástavbu více typů motorů jiných značek.

Jedná se o novou kapotu, nový – trojdílný – nárazník a Terrno dostalo světla, která známe již z Tatrovek sedmičkové řady. Nové je rovněž oplastování boků kabiny a blatník.

Vozidlo je vybaveno standardně koncepčně pro HZS MSK – levá strana vozu je svou výbavou především určena pro likvidaci požárů, pravá pak spíše pro zásah u technických zásahů a dopravních nehod.

Nově se od nynějška bude do všech hasičských R55 montovat automatizované řazení Norgren, což je v podstatě systém, který za řidiče hýbe řadicí pákou, převodovka zůstává standardní, pouze se doplní o senzory zjišťující aktuálně zařazenou rychlost.

Vozidlo je osazeno běžným čerpadlem THT TO 3000 s CAN sběrnicí. Je oproti zvyklosti zakrytováno a strojník má k dispozici pro ovládání displej a tlačítka. Podobné ovládací prvky jsou vyvedeny do kabiny řidiče. V sedadle velitele je integrován držák dýchacího přístroje.

Na střeše nástavby nás zaujalo otevírání hliníkových beden – je provedeno pomocí podélných madel, stejně jako jsme zvyklí u rolet.

Video: Martin Kavka

-kow-

Sdílet