Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dýchací přístroj PLUTO 300 Fireman od firmy MEVA prošel redakčním testem

Rádi bychom vám představili relativně nový dýchací přístroj od českého výrobce – společnosti MEVA. Přístroj prošel redakčním testem a drží krok s konkurencí. V některých ohledech se zdá být i lépe konstruován.

celkový pohled

Vzduchový dýchací přístroj PLUTO 300 Fireman je přetlakový autonomní dýchací přístroj s tlakovým vzduchem a otevřeným dýchacím okruhem. Přístroj má přenosnou tlakovou vzduchovou láhev a je zcela nezávislý na okolní atmosféře. Dýchací přístroj je konstruován tak, aby umožňoval uživateli dýchat vzduch na „žádost“, tj. nádechem poklesne tlak ve středotlaké části obvodu, čímž se otevře průchod vzduchu redukčního ventilu a redukovaný tlak vzduchu proudí do středotlaké části a prostoru masky z tlakové láhve.

Vzduch vydechovaný uživatelem odchází z ochranné masky bez recirkulace do okolního ovzduší. Jde tedy o klasický přetlakový dýchací přístroj, který je běžně používán u hasičů v České republice. Výrobce udává, že přístroj je konstruován tak, aby bezchybně pracoval i při ponoření, max. však 1 m pod vodní hladinu. V redakčním testu jsem to nezkoušeli, ale v praxi je to dokonce údajně odzkoušené při výcviku hasičů. Není však konstruován jako potápěčský přístroj pro použití pod vodou.

Přístroj je možné sejmout za provozu ze zad, aniž by musela být přerušena nebo omezena jeho ochranná činnost. To je vhodné zejména při složitém zásahu, kdy hasič například uvízne v malém prostoru a přístroj by mu v klasické poloze na zádech při pohybu vadil či znemožňoval pohyb. Může ho tak sejmout, stále bezpečně dýchat a tlačit ho před sebou či táhnout za sebou. V tělese přístroje je v rámu madlo, za které se přístroj výborně drží i v rukavicích. Nosnost madla je podle výrobce dostatečná i k nouzové záchraně (vytažení) kolegy hasiče.

Přístroj PLUTO 300 Fireman se skládá, mimo základního tělesa přístroje, také z ochranné masky s plicní automatikou SPIROMATIC (možné i s typem S) a tlakové láhve v typech kompozitních nebo ocelových lahví.

Základní těleso přístroje svojí konstrukcí umožňuje uživateli zvolit připojení tlakových zásobníků různých objemů s připojovacím závitem G 5/8 ". PLUTO 300 Fireman lze na výstup tělesa přístroje zapojit, kromě vlastní plicní automatiky, ještě záložní automatiku s maskou určenou pro odvod osob, případně lze přístroj připojit ke vzduchovému systému ochranných obleků TRELLCHEM všech typů. Zapojení je velmi jednoduché a intuitivní.

Zádový nosič působí kvalitním dojmem
Bezproblémový zádový nosič perfektně sedí na zádech. Je opravdu robustní pevné konstrukce a působí na vás velice dobrým bytelným dojmem. S nasazením a samotným nošením jsem neměl sebemenší problém. Je konstruován tak, že sedí na zádech hasičům menšího vzrůstu, ale seděl perfektně i hasiči o výšce 191 cm. Konstrukce je pevná a velmi kvalitně provedená.

Na zádový nosič je připevněn závěs redukčního ventilu, který zajišťuje redukci vysokého tlaku vzduchu na střední tlak. Je zde samozřejmě podložka tlakových lahví s upínacím popruhem, která umožňuje snadnou a hlavně rychlou výměnu lahve. Zádová podložka příjemně sedí na zádech a zajišťuje pohodlné nošení, ramenní a bederní popruhy pak přitáhnou celou konstrukci dýchacího přístroje pevně k tělu.

Nikde vás nic neškrtí a upínání přístroje je jednoduché
Ideální je povolit bederní a zádové popruhy a pak na zádech přitáhnout jednoduchým pohybem směrem dolů. Délka ramenních popruhů se po nasazení přístroje snadno nastavuje prostřednictvím stavěcích přezek a stavěcích popruhů. Stavěcí popruhy jsou na koncích opatřeny kovovými oky pro snazší ovládání. Vše jde bez problémů i v rukavicích. Ramenní popruhy jsou vyztuženy vycpávkami pro lepší komfort a rozložení hmotnosti přístroje. Na ramenních popruzích jsou našity ochranné tunely, které slouží k upevnění a vedení hadic s manometrem a výstražným zvukovým zařízením.

Na levém ramením popruhu je vysokotlaká hadice s manometrem a výstražnou zvukovou signalizací. Na manometr je dobře vidět. Signalizace je dostatečně hlasitá a informuje včas. Škoda jen, že docházející vzduch nesignalizuje i „brnění" přímo do plicní automatiky. Všechny hadice jsou navlečeny do ochranného Nomex návleku. Je to praktické, ale i velice elegantní a působí to bezpečným dojmem.

Konstrukce nosiče s madlem je jednoznačné plus
V horní části je nosič opatřen otvorem pro zavěšení a na spodním okraji je závěsné oko pro přenášení a zavěšení přístroje. Závěsné oko tvoří současně rám, který chrání redukční ventil a lahvový ventil tlakové lahve proti nárazu. Tato část přístroje je jednoznačným plusem a konstruktéři vycházeli z praxe, kdy po zásahu hasiči dýchací přístroje sejmou ze zad a spodní části udeří o zem. Právě rám u tohoto přístroje tento náraz zachytí. Tato „vychytávka“ u některých konkurenčních značek jednoznačně chybí.

Jak jsem již zmínil, tak madlo ve spodní části může fungovat i pro nouzové vytažení hasiče, jeho nosnost je dostatečná. V horní části nosiče je připevněna pryžová opěrka tlakových lahví a upínací popruh s přezkou. Opěrka lahví umožňuje upevnění různých běžně používaných velikostí tlakových lahví a dokonce i dvoumontáže tlakových lahví. Při dvoumontáži tlakových lahví jsou lahve odděleny dělícím páskem, který je součástí upínacího popruhu a je zajištěn v podložce tlakových lahví ocelovým kolíkem.

Panoramatická maska INTERSPIRO je dobrou volbou
Maska INTERSPIRO může být vyrobená z přírodní pryže, chloroprenové nebo silikonové pryže a má ke svému základu další příslušenství, které se používá pro různé účely a je vylepšením pro zvláštní potřebu. Všechny tyto součásti příslušenství jsou schváleny spolu s maskou. K příslušenství patří například náhlavní kříž nebo adaptér pro nasazení přilby typu Gallet, Heros nebo Rosenbauer, tři druhy zorníků různých materiálů nebo brýlové obroučky popřípadě integrovaný komunikátor.

Maska je dvojího typu. Ten lépe vybavený je pod označením S. Při nasazování nebo snímání masky se přetlak na plicní automatice vypíná páčkou umístěnou na tělese plicní automatiky nebo u typu SPIROMATIC S otevřením krytu volného dýchání. Přetlakový režim se zapíná automaticky při prvním nádechu a podtlaku 800 – 2 000 Pa. Páčka vás „informuje“ o režimu dýchání. Výhodou tedy je, že můžete dýchat volně z ovzduší, aniž by jste sejmuli masku. Toto jednoznačně hodnotíme kladně a je to velmi praktické.

K dýchacímu přístroji MEVA Pluto 300 Fireman mohou být dodávány kompozitní láhve (výrobce EFIC, LUXFER) 9 l/30 MPa a 6,8 l/30 MPa, kde jsou vyrobeny ze tří komponentů, hliníková láhev je obalena vrstvou uhlíkových vláken a toto vše je překryto vrstvou skelných vláken a spojeno anhydratačním epoxidem. Dále je možné přístroj osadit i lahví ocelovou jednolanovou 6 l/30 MPa a dvoulahvovou 2×3 l/30 MPa.


Přístroj na nás působil velice dobrým dojmem. Nasazuje se velmi dobře a hlavně výborně sedí na zádech. Celková kvalita zpracování je na vysoké úrovni a to jak samotného těla přístroje, tak dodávané masky. Při prvním pohledu se zdá, že výhled z masky bude omezen, ale po nasazení zjistíte pravý opak. Plicní automatika nebrání ve výhledu. Škoda jen, že signalizace není integrována i do automatiky ve formě „brnění“. Možnost dýchat i volně okolní vzduch bez nutnosti sejmutí masky hodnotíme jednoznačně kladně.

Sdílet
Přiložené soubory
Leták zobrazit online PDF 332 kB