Středa 1. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kontejnerové cisterny na pohonné hmoty zajišťují provoz techniky při déletrvajících zásazích

Hasičské záchranné sbory krajů disponují kontejnery určenými pro přepravu pohonných hmot – ve vztahu k tomuto konkrétnímu článku především motorové nafty a lehkého topného oleje.

Jmenovitý výkon čerpadla výdejné části je 180 litrů za minutu pohon čerpadla je zajištěn pneumaticky od kompresoru poháněného elektromotorem nebo při natažení na nosič od jeho vzduchotlakové soustavy. Tankovat lze jak z kontejneru položeného na zemi, tak při umístění přímo na nosiči.

Výdejní a měřící zařízení je ovládáno z panelu umístěného v zadní uzamykatelné skříni, pro odvedení statické elektřiny je kontejner opatřen zemnícím lankem s kolíkem.

Nádrž na pohonné hmoty o objemu 6 000 litrů je dvouplášťová z hliníkové slitiny a vybavena vlnolamem. Elektronický kapacitní stavoznak signalizuje aktuální množství paliva. Pro odvod par slouží pneumaticky ovládaný ventil, nechybí bezpečnostní ventil s plamenopojistkou.

Nádrž na pohonné hmoty je vybavena zabezpečením proti přeplnění.

Pro napájení kompresoru elektrickou energií je součástí dodávky zdroj elektrické energie – tedy elektrocentrála. Uložena je v pravo vzadu ve skříni kryté hliníkovou roletou. Další příslušenství je v podélných schránách pod nádrží, tvoří ho například lopata, smeták, sorbenty a záchytné nádoby.

Kontejner je dlouhý 5215 mm, široký 2 500 mm a vysoký 2 300 mm. Váží 8 tun.

Sdílet