Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pod Valdickou bránou zvítězil v soutěži TFA „Jičínský hasič přežívá“ Tomáš Višňar

Po dvouleté pauze ožilo první květnový den jičínské Valdštejnovo náměstí opět hasičskou technikou a především pak skvělými hasičskými sportovními výkony. Uskutečnila se zde tradiční soutěž v disciplínách TFA „Jičínský hasič přežívá“.

„Jičínský hasič přežívá“ je soutěž v hasičských disciplínách, které simulují reálné zásahové činnosti. Přitom jsou soutěžící oděni v zásahovém oděvu a jsou vybaveni dýchacím přístrojem, který slouží jako zátěž. Všichni musí mít dále pracovní polohovací pás s karabinou, nasazenou přilbou a rukavice. Hasiči museli v takové výstroji absolvovat 5 disciplín, i tentokrát byla trať postavena paralelně pro současný postup dvou soutěžících.

Disciplíny:

Lešení – Soutěžící se připnuli karabinou k jistícímu zařízení a vystoupali po žebříku. Vytáhli dva kusy hadic B na plošinu lešení. Poté se museli dostat co nejrychleji opět dolů po žebříku.

Hammer Box – Hasiči museli provést 80 úderů v Hammer Boxu.

Barely – Přenesení 2 kusů barelů o hmotnosti cca 20 kg a odložení na stanoviště.

Figurína – Přemístění cca 80kg figuríny a odložení na vyznačenou hranici / varianta pro ženy – smotání dvou hadic B a odložení na stanoviště.

Hadice – Uchopení uzavíratelné proudnice zavodněného vedení dvou hadic C a natažení za vyznačenou čáru.

Na start závodu se postavilo celkem 49 mužů a 7 žen z řad profesionálních i dobrovolných hasičů. Soutěžilo se ve čtyřech mužských kategoriích, v ženské kategorii a součástí závodu byl i memoriál mjr. Dimitrije Tomince pro štafety.

Absolutním vítězem bez ohledu na kategorie se stal profesionální hasič ze stanice HZS Jičín Tomáš Višňar, který prolétl celou dráhou v čase 2,08 min. Mezi ženami kralovala Pavlína Dlasková Hoření (SDH Příšovice). Vítěznou štafetu poskládal TFA TEAM HZS Ústeckého kraje. Výsledkové listiny pro jednotlivké kategorie jsou k dispozici ke stažení pod článkem.

Pořadateli soutěže byly HZS Královéhradeckého kraje, Hasičský sportovní klub Jičín, Odborový svaz hasičů, sportovní klub hasičů KH kraje s podporou Nadace ČEZ. Soutěž se uskutečnila pod záštitou starosty města Jičína.

Poděkování patří všem partnerům, kteří podporují dlouhodobě profesionální požární ochranu a záchranářskou činnost v okrese Jičín a podpořili také letošní soutěž. Poděkování zaslouží rovněž všichni, kdo se zapojili do organizace soutěže.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet
Přiložené soubory
VYSLEDKY_2022__muži_BEZ_ROZDÃLU.pdf zobrazit online PDF 515 kB
VYSLEDKY_2022_Å TAFETY.pdf zobrazit online PDF 470 kB
VYSLEDKY_2022_A_-_HZS_muži_do_35.pdf zobrazit online PDF 487 kB
VYSLEDKY_2022_B_-_HZS_muži_od_36_do_44.pdf zobrazit online PDF 472 kB
VYSLEDKY_2022_C_-_HZS_a_SDH_muži_nad_45.pdf zobrazit online PDF 471 kB
VYSLEDKY_2022_D_-_SDH_muži_do_45.pdf zobrazit online PDF 486 kB
VYSLEDKY_2022_ZENY.pdf zobrazit online PDF 460 kB