Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nový dopravní automobil pořídila pro své hasiče obec Bobrová, Volkswagen Crafter má pohon všech kol

Městys Bobrová pořídil pro svou jednotku sboru dobrovolných hasičů nový devítimístný dopravní automobil DA-L1Z na podvozku Volkswagen Crafter se základní střechou a pohonem 4×4. Vozidlo dodala firma Hagemann, a.s. z Opavy.

Podvozek vozidla je osazen naftovým motorem o objemu 1 968 cm³ o výkonu 130 kW se šestistupňovou manuálně řazenou převodovkou, zesílenou přední nápravou a zesílenými tlumiči i stabilizátory.

Jízdu usnadňuje offroad asistent, mechanická uzávěrka diferenciálu, LED čelní světlomety, parkovací senzory a couvací kamera s výstupem do autorádia.

Ve spodní části Crafteru je umístěn kovový ochranný kryt. Při couvání jsou osoby v okolí upozorňovány zvukovou výstrahou.

K přístupu do nákladového prostoru slouží zadní dveře s úhlem otevření 270 º.

Vozidlo je u dveří řidiče vybaveno zásuvkou pro dobíjení a konzervaci baterií MagCode, nechybí červenomodré výstražné zařízením a radiostanice Motorola DM 2600.

O komfort se stará klimatizace Climatronic, v případě nepřízně počasí i teplovzdušné topení nezávislé na chodu motoru a jízdě. Do výbavy patří i přední kamera, zatmavená boční a zadní okna a tažné zařízení pro brzděný přívěs o hmotnosti 3 000 kg.

Městys Bobrová  zakoupil dopravní automobil  s přispěním dotace MV – GŘ HZS ČR a dotace Kraje Vysočina za cenu 1 323 982 Kč včetně DPH.

Díky finančním darům mohl sbor nechat do automobilu doplnit  druhý výparník klimatizace s podstropním rozvodem vzduchu, dva hliníkové úložné boxy, žlutý retroreflexní polep na bok a chevron na zadní dveře a další výbavu celkem za 135 273 Kč.

Poděkování patří zejména firmám COLAS CZ, a.s., PROAGRO, a.s., AGROKOP HB, s.r.o., Klempířství Roman Starý a dalším firmám a občanům za finanční dary.

Pavel Žilka
JSDHO Bobrová
Sdílet