Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na TFA v Plzni v roce 2023 kraloval Michal Brousil, Pavel Kouřík byl o dvě vteřiny pomalejší

Série Českého poháru v disciplínách Toughes Firefighter Alive (TFA) – nejtvrdší hasič přežívá, pokračovala poslední květnový den roku 2023 v Plzni na náměstí před katedrálou svatého Bartoloměje, a to v rámci IX. ročníku o Pohár ředitele HZS Plzeňského kraje.

Každý soutěžící startoval s kompletním zásahovým oděvem, s kabátem ochranného oděvu zapnutým do horní úrovně, s pracovním polohovacím pásem s karabinou, nasazenou přilbou, zásahovými rukavicemi a izolačním dýchacím přístrojem bez masky.

Na žádném z úseků nesměl soutěžící sundat ani rozepínat nebo upravovat žádnou součást výstroje předepsanou pro daný úsek.

Zásahové rukavice musel soutěžící použít na 3. úseku, na ostatních úsecích bylo použití zásahových rukavic dobrovolné. Rukavice však musel mít soutěžící po celou dobu plnění úseků a proběhnutí cílem u sebe.

Ke startu byl každý soutěžící připraven nejméně 30 vteřin před stanoveným časem startu, maximální doba pro splnění daných úseků byl 4 minuty, mimo úsek č. 4, kde byl měřen čas až do cíle.

Cíl pro každého soutěžícího byl až na věži katedrály.

Průběh 1. úseku

Od startovní čáry soutěžící běží na stanovenou vzdálenost k přistavené přenosné stříkačce, k ní na výstupy připojí dvě hadicová vedení půlspojkami B, uchopí obě hadicová vedení za proudnice a poté celé vedení rozvine na 60 m, kde proudnice odloží na metu.

Poté se přesune po trati a smotá dvě hadice B, položené rovnoběžně vedle sebe, každou zvlášť do kotouče půlspojkou dovnitř a uloží je do boxu tak, aby z něj žádnou částí nepřečnívaly přes půdorys, a potom doběhne do cíle úseku.

Průběh 2. úseku

Bez izolačního dýchacího přístroje, od startovní čáry úseku soutěžící doběhne k hammer boxu, uchopí obouruční palici a provede 80 úderů do jeho konstrukce (střídavě nahoru a dolů), poté palici odloží na určené místo na zem, běží k tunelu, uchopí 20 kg závaží a pronese ho tunelem, oběhne kužel 5 m vzdálený od konce tunelu a stejnou trasou vrátí závaží zpět na místo.

Poté doběhne k figuríně, uchopí ji (tzv. Rautekovým úchopem) a přemístí určeným koridorem do stanovené vzdálenosti (30 m) a kolem kuželu zpět a položí ji na stanovené místo, běží k 3 m vysoké bariéře, překoná ji a doběhne do cíle úseku.

Průběh 3. úseku

Po startu soutěžící postupně dopraví 4 ks žebříků spojených po 2 ks k lešení, o které je opře, připne se karabinou k jistícímu zařízení, vystoupá po pevném žebříku do určeného nadzemního podlaží, pomocí lana vytáhne a odloží břemeno na plošinu lešení a sestoupí zpět na zem a odepne se od jistícího zařízení.

Běží k hydrantovému nástavci a připojí k němu proudnici. Poté pokračuje do cíle úseku.

Průběh 4. úseku

Soutěžící od startu úseku pokračuje výstupem po schodech až do horní části věže katedrály.


Na celkovém prvním místě se umístil Michal Brousil z Jihočeského kraje, druhý v pořadí byl Pavel Kouřík z Plzeňského kraje a trojici doplňoval Zdeněk Král z kraje Pardubického.

Kompletní výsledky, včetně rozdělení do kategorií, jsou k dispozici na oficiálním webu soutěže.

Foto: Michal Šafus / POŽÁRY.cz a Jiří Liška / GoodPRO
Sdílet