Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Trať závodu Hradecký Combat Challenge byla na netradičním povrchu – na směsi písku a kamení

Na konec prázdnin 2023 přichystal Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje ve spolupráci s Českou hasičskou sportovní federací letní soutěž, která je obdobou soutěží v FCC (Firefighter Combat Challenge).

Zásadní úpravou bylo, že trať závodu Hradecký Combat Challenge byla na netradičním povrchu – směsi písku a kamení. Možná zdánlivá drobnost, která ovšem obtížnost závodu ještě znásobila. Soutěž se uskutečnila v sobotu 26. 8. 2023.

Na start závodu Hradecký Combat Challenge, který se uskutečnil během dopoledne v rámci doprovodného programu závodu Gladiator Race, se postavila necelá padesátka soutěžících.

Čekala na ně paralelní trať v klasickém modrém a červeném vyznačení. Každý závodník absolvoval postupně výstup do 3. NP lešeňové věže s břemenem – hadicí sbalenou do harmoniky o hmotnosti 19 kg. Dále bylo nutné vytáhnout na laně zavěšené hadice sbalené do kotouče, taktéž o hmotnosti 19 kg.

Po sestupu z věže následoval Hammer box, kde museli účastníci provést celkem 20 úderů s 10kg palicí.

Po průběhu slalomové dráhy roztáhli soutěžící zavodněné hadicové vedení na vzdálenost asi 20 metrů, proběhli lítacími dveřmi, sestřelili terč a pokračovali na finálovou a zároveň nejtěžší disciplínu. Tou byl transport 80kg figuríny na vzdálenost 32 metrů až do cíle.

Celou trať absolvovali jak profesionální, tak dobrovolní hasiči v plné výbavě, tzn. v kompletním třívrstvém zásahovém oděvu, zásahové obuvi, zásahových rukavicích pro použití na požár, v přilbě pro hasiče a s kompletním funkčním vzduchovým dýchacím přístrojem.

Vůbec nejrychleji absolvoval celou trať David Kubiš (HZS Jihočeského kraje), který se stal zároveň vítězem kategorie mužů nad 40 let. V kategorii mužů do 40 let byl nejrychlejším Roman Munzar (HZS Královéhradeckého kraje).

Na start závodu se postavily s odhodláním i tři ženy, z nich závod dokončila jediná – Gabriela Martynková (SDH Stanislavice). Kompletní výsledky závodu ve všech kategoriích jsou ke stažení v příloze. Všem blahopřejeme!

Pořadatelem soutěže byl Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje ve spolupráci s Českou hasičskou sportovní federací a Sportovním klubem hasičů Královéhradeckého kraje. Závod se uskutečnil za podpory TATRA TRUCKS a.s. a za mediální podpory serveru požáry.cz. Poděkování patří partnerům, kteří dodali ceny soutěžícím – Adventure Menu a královéhradecký pivovar Klenot.

Speciální poděkování letí všem organizačním pracovníkům, rozhodčím a zejména pak technické četě, která se postarala o stavbu trati i přípravu překážek v průběhu závodu.

HZS Královéhradeckého kraje
Sdílet
Přiložené soubory
Výsledky_FCC_Marokánka_2023.pdf zobrazit online PDF 177 kB