Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na start desátého ročníku Mistrovství České republiky v disciplínách TFA se postavilo 73 závodníků, vyhrál Pavel Kouřík

Jubilejní 10. ročník Mistrovství České republiky v disciplínách TFA – Nejtvrdší hasič přežije se v letošním roce konal ve čtvrtek 14. září 2023 v Olomouci, a to před budovou Olomouckého kraje a Regionálního centra Olomouc. Závodníci se utkali v individuální i štafetové soutěži.

Absolutním vítězem se stal v našlapané konkurenci Pavel Kouřík z HZS Plzeňského kraje, kterému se v Olomouci pravidelně daří. Od loňska drží traťový rekord. I když se jej dnes nepodařilo překonat, přesto porazil všechny borce na startovní listině a vyhrál nejprestižnější kategorii A, v níž závodí hasiči od 18 do 34 let.

Famózním výběhem 18 pater výškové budovy vydřel zasloužené vítězství. Pro zajímavost: 315 schodů překonal za 1 minutu a 40 sekund.

Na start se postavilo celkem 73 profesionálních hasičů. S časem i technickými úkoly bojovali ti nejlepší borci z republiky. Mnozí z nich excelují také v tvrdé konkurenci v zahraničí.

Kategorii B ovládl Zdeněk Král z HZS Pardubického kraje.

Dlouholetí soupeři Michal Přecechtěl (stanice Olomouc) a Daniel Kouřil (stanice Zábřeh) zaběhli oba vynikající časy, se kterými by mohli směle konkurovat i mnohem mladším kolegům. Nakonec vítězství urval skvělým výkonem na prvních třech úsecích Michal.

Družstva ovládli hasiči z HZS Moravskoslezského kraje.

TFA Olomouc 2023 pořádalo MV-GŘ HZS ČR spolu s HZS Olomouckého kraje a Sportovním klubem při HZS Olomouckého kraje. Tímto také děkujeme za sponzorské dary partnerům soutěže, bez jejichž příspěvku by bylo velmi obtížné takto rozsáhlou soutěž organizovat.


Všichni soutěžící absolvovali čtyři úseky náročné na fyzickou kondici a simulující svým pojetím náročné podmínky u ostrých zásahů.

1. úsek – Běh s požárními hadicemi

Po startu soutěžící běžel k připravené požární stříkačce, na ni napojil dvě hadicová vedení, která následně uchopil za proudnice a rozvinul je. Smotal dvě hadice, které odnesl do boxu. Žádná část hadice nesměla přesahovat půdorys boxu.

2. úsek – Hammer box, tunel, figurína a bariéra

Soutěžící doběhl k hammer boxu a palicí provedl 80 úderů, tunelem pronesl 20kg závaží tam a zpět, transportoval 90kg figurínu a na závěr překonal třímetrovou bariéru.

3. úsek – Výstup na lešení

Nastavovací žebřík soutěžící opřel o lešení, na které následně vystoupal a nahoře vytáhl 20kg závaží. Cestou do cíle ještě napojil proudnici na monitor.

4. úsek – Běh do 18. patra

Poslední disciplínou tohoto fyzicky velmi náročného závodu byl výstup do 18. patra výškové budovy Regionálního centra Olomouc.

Kompletní výsledková listina je k dispozici na tfa.hzscr.cz.

Lucie Balážová
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet