Úterý 30. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do hry vstupují roboti, dobrovolným hasičům z Wildenau bude pomáhat stroj od firmy Rosenbauer

Dobrovolní hasiči z německého Wildenau pořídili pro potřeby přepravy těžkého vybavení nejen v terénu dálkově ovládaného robota. Stroj dodala firma Rosenbauer, přepravovat ho hasiči budou v nákladním automobilu s hydraulickým če­lem.

Robot je víceúčelový, pohybuje se na pásech a může být na základě potřeby hasičů vybaven dodatečnými moduly. Hasiči z Wildenau ho primárně využijí pro transport vybavení pro dodávku vody z volných zdrojů – tedy sestavy přenosné motorové stříkačky, hadic, paliva i dalšího příslušenství.

Robot je ovládán dálkově, pohání ho elektřina a to rychlostí až 6 km/h. Stroj má krytí IP 67 – je tedy prachotěsný a lze jej ponořit do vody hluboké až 1 metr až na 30 minut. Jeho nosnost je 600 kg.

Ve vazbě na výše zmíněné hydraulické čelo tak může přenosnou stříkačku s příslušenstvím dostat k vodnímu zdroji i jeden hasič, hasiči z Wildenau však ve své výbavě vozí i kontejner s hadicemi pro dálkovou dopravu vody. I pro jeho přepravu – i následné balení hadic – mohou využít robota.

Mezi další možné způsoby využití patří přeprava pytlů s pískem při povodních nebo i odstraňování padlých stromů díky pevnému závěsu na těle stroje.

Na robota lze v případě potřeby snadno a bez velkých nároků na personál – dle výrobce stačí dva lidé – namontovat lafetovou proudnici RM 15 o výkonu 1 600 litrů za minutu. Lafetová proudnice disponuje i infračervenou kamerou, robot tak může být nasazen i pro potřeby dálkového průzkumu.

Proudnici lze ovládat dálkově, stejně jako další modifikaci, kterou robot nabízí – bateriový přetlakový ventilátor.

Sdílet