Úterý 30. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dvě jednotky v Ústeckém kraji dostaly čtyřkolky, další hasiči dostanou materiál z centra humanitární pomoci

Ústecký kraj schválil další podporu pro integrovaný záchranný systém – nová technika a materiál z centra Humanitární pomoci Ústeckého kraje pomůžou jednotkám sborů dobrovolných hasičů lépe reagovat na krizové situace.

Speciální terénní vozidla SxS, obecně známé jako čtyřkolky, daroval Ústecký kraj dobrovolným hasičům z Libouchce a Rumburku. Obě hasičské jednotky působí v místech, kde příroda vytváří velmi obtížný terén a nové stroje jim umožní v takovém prostředí vést zásahy s vyšší efektivitou.

Přidělení strojů učinil kraj po konzultaci s profesionálními hasiči. Hlavním argumentem byla zkušenost z loňského požáru v Národním parku České-Švýcarsko, kdy se vozidla SxS ukázala v nepřístupném terénu jako vysoce užitečná.

Přečtěte siStrážci Národního parku České Švýcarsko mají novou čtyřkolku s hasicí nástavbou od ZHT; finanční pomoci se dočkali i dobrovolní hasiči

Je proto skvělou zprávou, že jimi budou disponovat další hasičské jednotky v blízkosti zasažené oblasti.

Jednotky sboru dobrovolných hasičů dostaly terénní vozidla s plnou výbavou včetně výměnných sněhových pásů, přepravního přívěsu, radlice a hasicího zařízení. Celková suma za oba stroje dosahuje 3 673 864 korun včetně DPH, dodala je firma EAGLET, s.r.o.

Přečtěte siNa stále populárnější hasičské čtyřkolky lze získat i dotace, firma ZHT Group na ně vyrábí speciální moduly

Jednotky hasičů v dalších obcích a městech napříč regionem také postupně obdrží materiál z centra Humanitární pomoci Ústeckého kraje. Cílem je efektivní využití uskladněných prostředků, jako je nejrůznější nářadí, čerpadla, elektrocentrály, odvlhčovače nebo třeba dezinfekční gely.

Ve skladech tento materiál zbytečně podléhá stárnutí a nyní může být účelně využit v praxi. Celkově jde o materiál za 5 819 150 korun.

Ústecký kraj www.kr-ustecky.cz

Popis techniky

Čtyřkolky Polaris Ranger XP 1000 švýcarského výrobce jsou osazeny benzinovým motorem ETC HI 999 o výkonu 61,4 kW při 7 500 otáčkách za minutu. Samozřejmostí je pohon všech kol, maximální rychlost je 60 km/h.

Přečtěte siČtyřkolka Polaris Ranger XP 1000 je ten pravý pomocník hasičů v obtížném terénu, lze ho doplnit specializovanými moduly

Třímístné stroje jsou v hasičském provedení – kromě charakteristického zbarvení nechybí světelné a zvukové výstražné zařízení modročervené kombinace.

Čtyřkolka o rozvoru 2 060 mm je dlouhá 3 040 mm, široká 1 584 mm a vysoká 1 976 mm. Její nejvyšší technicky přípustná hmotnost je 1 356 kg.

Stroj utáhne přívěs o hmotnosti až 1 000 kg v brzděné a 750 kg v nebrzděné verzi. Pásový systém Polaris Prospector PRO zajistí provoz i v těch nejtěžších terénních podmínkách.

Na korbě je formou systému výměnné nástavby uchycen modul firmy ZHT pro hašení lesních požárů. Ten sestává z nádrže na vodu, prostředků z D programu a dalšího příslušenství.

Sdílet