Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Novou zářivě červenou Scanii pro Studénku pomohl financovat i Moravskoslezský kraj, automobil plně nahradil vysloužilou Tatru 148

Firma THT Polička dodala městu Studénka velkoobjemovou cisternovou automobilovou stříkačku Scania. Financovat nový vůz pro dobrovolné hasiče za 8 807 590 korun včetně DPH městu pomohla Česká kancelář pojistitelů z Fondu zábrany škod dotací ve výši 2 500 000 korun a Moravskoslezský kraj příspěvkem ve výši 1 250 000 korun.

Podvozek

Třínápravové šasi P 440 XT je poháněno řadovým přeplňovaným šestiválcem o výkonu 324 kW, převodovka je automatizovaná bez spojkového pedálu a s hydrodynamickým retardérem.

Poháněna jsou standardně kola zadních náprav, pohon přední nápravy je připojitelný. Diferenciály jsou vybaveny uzávěrkou.

O dobíjení a konzervaci akumulátorů se stejně jako o doplňování tlakového vzduchu stará sdružená zásuvka Rettbox-air na levém boku vozu. Součástí sdružené zásuvky je proudový chránič.

Jednoprostorová šestimístná kabina je v opěradlech druhé řady sedadel vybavena čtyřmi dýchacími přístroji, zbývající dýchací přístroje shodného typu jsou mezi sedadly strojníka a velitele.

Ve vozidle je instalována jak analogová vozidlová radiostanice, tak digitální vozidlový terminál. Ve dvou dobíjecích úchytech jsou ruční radiostanice, v dalších čtyřech pak ruční svítilny.

Pod druhou řadou sedadel jsou umístěny tři výsuvné a vyjímatelné boxy pro umístění drobného požárního příslušenství. Nad opěradly je police sloužící k uložení ochranných masek k dýchacím přístrojům a dalšího drobného požárního příslušenství.

Světelné a zvukové výstražné zařízení vyzařuje v jeden okamžik pouze světlo jedné barvy, a to střídavě modré barvy na pravé straně a červené barvy na levé straně od podélné osy ve směru jízdy. Spuštění, přepínání a vypnutí tónů je pro strojníka řešeno tlačítkem houkačky CAS a je umožněno i samostatným tlačítkem v dosahu sedadla velitele.

Nástavba

Karosérie účelové nástavby je vyrobena z plechů a profilů ze slitiny lehkých kovů technologií prizmatických šroubovaných spojů a lepení. Nástavba je pro usnadnění přístupu k požárnímu příslušenství po obou stranách opatřena plošnými stupačkami v šíři rolet.

Mezi přední a zadní skříní s roletami je uchycena nádrž na hasivo z nerezavějící oceli. Aktuální množství signalizují LED stavoznaky na obou bocích vozu, plná Scania uveze 8 000 litrů vody a 510 litrů pěnidla.

Mezi kabinou a nástavbou najdeme pneumaticky výsuvný osvětlovací stožár s LED světlomety, jejich celkový světelný tok je 20 000 lumenů. vysunout jej lze do výše 5 metrů nad úrovní terénu, skládá se automaticky.

Bezprostřední okolí vozu osvětlují LED světla na obou bocích nástavby i její zadní části, nechybí pracovní LED světlomety na držácích bočních zpětných zrcátek.

Na horní plošině nástavby je přípojný prvek pro lafetovou proudnici.

Čerpací zařízení THT PKA 3000 dosahuje jmenovitého průtoku 3 000 litrů za minutu při tlaku 10 barů, umožňuje i vysokotlaký či kombinovaný provoz. Pěnotvorné přiměšovací zařízení je vybaveno ručně nastavitelnou regulací.

Sdílet