Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Řepišť jezdí novou cisternou MAN z produkce firmy ZHT Group, nástavba je z polypropylenu

Obec Řepiště zakoupila pro svou jednotku sboru dobrovolných hasičů novou cisternovou automobilovou stříkačku MAN s nástavbou firmy ZHT Group. Celková kupní cena činila 4 999 998,30 korun včetně DPH.

Podvozek

Podvozek MAN TGM 18.320 4×4 BB s připojitelným pohonem přední nápravy je osazen motorem o výkonu 235 kW a pouze manuální převodovkou ZF 9S-1310 OD. Rozvor náprav je 4 500 mm, obě jsou vybaveny uzávěrkou diferenciálu.

V přední části je uchycen elektrický lanový naviják s tažnou silou 50 kN a jištěním proti přetížení. Pod nárazníkem najdeme asanační lištu – ovládaná je z kabiny automobilu.

Kabina je šestimístná, vybavená nezávislým topením a klimatizací. V opěradlech zadní řady sedadel a v sedadle velitele jsou integrovány držáky dýchacích přístrojů. Náhradní tlakové láhve jsou umístěny mezi jednotlivými opěradly.

Kabina osádky je vybavena digitálním vozidlovým terminálem, velitel má k dispozici tablet se softwarem pro podporu výjezdu. V dobíjecích úchytech jsou uloženy ruční radiostanice a svítilny.

Pro záznam jízdy slouží palubní kamera.

V zorném poli řidiče je 7" displej couvací kamery.

Okolí podvozku je na pravé a levé straně osvětleno pracovními LED světlomety, další je umístěn na zádi.

MAN dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 750 mm.

Nástavba

Karoserie nástavby i nádrž na hasivo jsou vyrobeny z polypropylenu. Velkou výhodou polypropylenové nádrže je kromě toho, že hasičům nezrezaví, i to, že disponuje atestem na převoz pitné vody.

Stav hasiva v nádrži signalizují LED stavoznaky na obou bocích vozu. Nádrž na hasivo pojme 4 000 litrů vody a 240 litrů pěnidla. Pro usnadnění přístupu k příslušenství je nástavba po obou stranách opatřena stupačkami.

Pro základní očistu je vůz vybaven hygienickým výsuvným platem se zásobníkem na tekuté mýdlo a papírové ručníky. Nechybí 10litrová nádoba na vodu ani hadice s tlakovým vzduchem.

Vzadu je umístěno dvoustupňové bronzové požární čerpadlo o výkonu 2 000 litrů za minutu při tlaku 10 barů a sací výšce 3 metry. Čerpadlo umožňuje i vysokotlaký nebo kombinovaný provoz.

V přední části nástavby je uchycen pneumaticky výsuvný osvětlovací stožár se čtyřmi LED světlomety o celkovém světelném toku 20 000 lumenů. Vysunout jej lze až do výše pět metrů nad úrovní terénu, ovládán je dálkově.

Na horní pochůzné plošině nástavby je přípojný bod pro lafetovou proudnici, ta je spolu s dalším rozměrným příslušenstvím uložená v jedné z hliníkových be­den.

Výbava je v nástavbě uložena v jednotlivých logických celcích. V levé přední skříni najdeme převážně agregáty, a to elektrocentrálu, přetlakový ventilátor a pily, vše včetně příslušenství. Dále pak osvětlovací techniku.

Prostřední levá skříň je věnovaná prostředkům k hašení, tedy hadicím uloženým jak v kotoučích, tak v koších, a potřebným armaturám – proudnice, přechodky a rozdělovač.

V zadní levé skříni se nalézají hasící přístroje, hydrantový nástavec a drobné ženijní nářadí – páčidla, sekera a štípací kleště.

Pravá přední skříň je určena pro čerpání zatopených prostor a pro drobné opravy. Nalezneme zde kalové benzínové čerpadlo Heron, dvě elektrická ponorná čerpadla, včetně příslušenství, Aku nástroje a nářadí. Nechybí zde ani prostředky pro práci na pozemních komunikacích – výstražné kužely a světla.

Prostřední pravá skříň je členěna na tři patra. V prvním nalezneme tři přepravky a v nich kominické vybavení, prostředky pro likvidaci ropných látek a vázací prostředky. V druhém patře se nachází zdravotnické a lezecké vybavení. V posledním patře jsou uloženy technické přilby a pláštěnky.

V pravé zadní skříni nalezneme zařízení pro prvotní zásah ve formě navijáku s tvarově stálou vysokotlakou hadicí a vybavení pro zásah s použitím pěny.

V zadní skříni je kromě obslužného místa čerpadla výsuvné plato s plovoucím čerpadlem. Na střeše najdeme čtyřdílný nastavovací žebřík a dvě uzavíratelné hliníkové bedny – v nich je uloženo ženijní nářadí, vyvětvovací pila a sací hadice.

Světelné výstražné zařízení je v modročervené kombinaci a záď vozu je zvýrazněna šrafováním chevron.

Sdílet