Úterý 30. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Moravskoslezští zdravotničtí záchranáři chystají do provozu velkokapacitní sanitní automobil Volvo

V těchto týdnech jsou v plném proudu přípravy na zprovoznění nového sanitního automobilu, který bude sloužit v Moravskoslezském kraji. Jde o speciální velkokapacitní vozidlo VOLVO FL8 4×4, určené pro plnění speciálních úkolů.

Celková hodnota automobilu je 8 824 700,– Kč, z čehož větší část (5 138 804,–) byla uhrazena díky dotaci z Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů.

Nákladní vozidlo je v rámci ZZS MSK jedinečné nejen svými rozměry – délkou téměř osmi metrů, výškou více než tři a půl metru, či hmotností 9,5 tuny, ale také určením. Využíváno bude nejen při událostech velkého rozsahu a mimořádného charakteru, ale například také při hromadných sportovních a společenských akcích.

Poskytne zázemí pro poskytování přednemocniční neodkladné péče, s možností rozšíření a napojení dvou nafukovacích stanů. Umožní osvětlení místa události – stálý zdroj energie zajišťuje mobilní elektrocentrála.

Sloužit může rovněž jako evakuační vozidlo, a to sedících i ležících pacientů, až osmi osob. Díky velmi dobré průchodnosti terénem a úpravě 4×4 bude k dispozici i v nepříznivém terénu.

Jeho vybavení zahrnuje komunikační techniku, transportní prostředky, stejně jako přístrojové vybavení – ventilátory, defibrilátory, sady pro zajištění popálenin a inhalačních traumat, ošetření dětských pacientů, či intoxikací a další materiál.

Řízení automobilu bude svěřeno vybrané skupině zkušených řidičů záchranné služby, kteří mají rutinní praxi v řízení návěsových nákladních vozidel. Kondiční jízdy s vozidlem, jehož základnou bude stanoviště Ostrava-Jih, byly již zahájeny.

PhDr. Lukáš Humpl
tiskový mluvčí
ZZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet