Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zářivě červenou Scanii s pětisetkoňovým motorem dodala městu Vrbno pod Pradědem firma KOBIT – THZ

Firma KOBIT – THZ dodala městu Vrbno pod Pradědem novou cisternovou automobilovou stříkačku na podvozku Scania. Vůz za 9 032 650 korun včetně DPH pomohla financovat Česká kancelář pojistitelů z Fondu zábrany škod.

Podvozek

Šasi P500 B4×4HZ má rozvor 4 500 mm, odpruženo je listovými pery. Na obou nápravách jsou torzní stabilizátory a bubnové brzdy. Pohon předních kol je připojitelný.

O pohon se stará řadový šestiválec DC13 o výkonu 368 kW spolu s automatizovanou 12stupňovou převodovkou se systémem Optictruise a retardérem. Převodovka je zde ve verzi vozidla se třemi pedály.

Kabinu vyhřívá 3kW nezávislé topení voda-vzduch, vyhřívané je i čelní sklo. Na jejím levém boku je zásuvka Rettbox-air pro doplňování tlakového vzduchu a dobíjení akumulátorů.

Spojení zajišťuje digitální vozidlový terminál, jeho druhé obslužné místo najdeme u ovládacího panelu čerpadla v zadní části automobilu. Velitel má v dosahu výjezdový tablet. V dobíjecích úchytech najdeme ruční radiostanice a ruční svítilny.

Dýchací přístroje pro hasiče jsou uloženy v opěradlech zadní řady sedadel, mezi nimi jsou náhradní tlakové láhve.

V přední části vozu je uchycen elektrický lanový naviják s tažnou silou 50 kN, šnekovou převodovkou a jištěním proti přetížení.

Nástavba

Karoserie účelové nástavby je vyrobena z profilů ze slitin lehkých kovů a olepena plechem. Pod předními a zadními schránami jsou výklopné stupačky.

Na obou bocích jsou do sloupků mezi roletkami integrovány LED stavoznaky signalizující zbývající množství vody a pěnidla v nádrži. Ta je vyrobena jako jeden celek z nerezavějící oceli a pojme 4 000 litrů vody a 240 litrů pěnidla.

Čerpací zařízení THZ dosahuje jmenovitého výkonu 2 000 litrů za minutu při tlaku 10 barů, umožňuje i vysokotlaký či kombinovaný provoz.

Osvětlovací stožár s LED světlomety je uchycen mezi kabinou a nástavbou, napájen je z podvozkové sítě vozu. Bezprostřední okolí automobilu osvětlují LED světla v hliníkových okapnicích.

Sdílet