Neděle 28. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Scania ve Střelicích nahradila vysloužilou Tatru 815, první nový vůz pro tamní jednotku vyrobila firma THT Polička

Hasiči ve Střelicích mají novou cisternovou automobilovou stříkačku z dílen firmy THT Polička. Zářivě červená Scania nahradila vysloužilou Tatru 815 – právě její prodej spolu s dotací. Jihomoravského kraje a příspěvkem z Fondu zábrany škod pomohl nový vůz za 7 366 360 korun financovat.

Podvozek

Dvounápravové šasi s připojitelným pohonem všech kol je vybaveno uzávěrkami diferenciálů. Pohon zajišťuje řadový přeplňovaný šestiválec o výkonu 324 kW, automatizovaná dvanáctistupňová převodovka je ve verzi bez spojkového pedálu a se systémem Opticruise.

Přečtěte siVánoční Tatra ve Střelicích u Brna nahradila ve vozovém parku Liazku

Posádková kabina je prodloužená – typ CP31L. S výjimkou sedadla řidiče mají všechna opěradla integrován držák dýchacího přístroje, v dosahu velitele je výjezdový tablet. Prostor před vozidlem snímá kamera na čelním skle.

V přední části je na nárazníku uchycen elektrický lanový naviják s ocelovým lanem, šnekovou převodovkou a jištěním proti přetížení, jeho pracovní prostor osvětluje LED světlo. Pod nárazníkem je asanační lišta se třemi hubicemi.

Nástavba

Karoserie nástavby je vyrobena z profilů ze slitin lehkých kovů a olepena plechem. Nádrž na hasivo o objemu 4000 litrů vody a 240 litrů pěnidla je z nerezavějící oceli, aktuální objem nádrže signalizují LED stavoznaky na obou bocích nástavby.

Čerpací zařízení THT PKA 2000–250 je umístěno v zadní části vozu. Dosahuje jmenovitého výkonu 2000 litrů za minutu při tlaku 10 barů, nechybí možnost vysokotlakého ani kombinovaného provozu.

U ovládacího panelu čerpadla najdeme druhý mikrofon a reproduktor vozidlové radiostanice.

Mezi kabinou a nástavbou je uchycen pneumaticky výsuvný osvětlovací stožár s LED světlomety, napájen je z podvozkové soustavy vozu.

Rozměrné požární příslušenství je uloženo na střeše v hliníkových bednách s víkem.

V pravé zadní roletě jsou na výsuvném platu prostředky pro základní očistu hasičů přímo na místě zásahu.

Sdílet