Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Velkoobjemová Tatra Terra s kabinou pro družstvo je novým přírůstkem hasičů obce Drmoul, vůz dodala firma KOBIT – THZ

Novou cisternovou automobilovou stříkačkou Tatra Terra se pyšní hasiči obce Drmoul. Dodala ji za 9 298 850 korun včetně DPH firma KOBIT – THZ, s financováním pomohla Česká kancelář pojistitelů z Fondu zábrany škod.

Podvozek

Cisterna je postavena na šestikolovém šasi Tatra T815–231R35.413.6×6­.2. O pohon se stará tradiční vidlicový osmiválec T3D-928–31 o výkonu 325 kW, který splňuje emisní normu Euro 5. Předovka automobilu je však bohužel pouze manuální čtrnáctistupňová 10TS 210L.

O dobíjení a konzervaci akumulátorů se stejně jako o doplňování tlakového vzduchu stará sdružená zásuvka Rettbox-air na levé straně kabiny.

Pro spojení slouží analogová vozidlová radiostanice, její druhé obslužné místo je u ovládacího panelu čerpadla.

V šesti dobíjecích úchytech jsou ruční svítilny, v dosahu velitele je pracovní světlomet.

Kabina osádky je vybavena topením nezávislým na chodu motoru a jízdě. V opěradlech zadní řady sedadel jsou integrovány držáky dýchacích přístrojů, zbývající dva jsou mezi předními sedadly.

Přední část vozu je osazena elektrickým lanovým navijákem s tažnou silou 50 kN, pod ním je asanační lišta se třemi hubicemi.

Nástavba

Karosérie účelové nástavby je vyrobena z plechů a profilů ze slitiny lehkých kovů technologií prizmatických šroubovaných spojů a lepení. Mezi předními a zadními schránami pro příslušenství je uložena nádrž na hasivo.

Ta je vyrobena z nerezavějící oceli, pojme 8 500 litrů vody a 510 litrů pěnidla, aktuální množství je signalizováno LED stavoznaky na obou bocích.

Čerpací zařízení dosahuje jmenovitého výkonu 3 000 litrů za minutu při tlaku 10 barů, umožňuje i vysokotlaký či kombinovaný provoz.

Místo zásahu osvětluje pneumaticky výsuvný stožár s LED světlomety. Osvětlovací stožár je vybaven funkcí samočinného složení do přepravní polohy a to i po uvolnění parkovací brzdy. Bezprostřední okolí vozu osvětlují LED světla na obou bocích a v zadní části.

Sdílet